Afbeelding
Foto: Mark Barten

We mogen weer stemmen

Politiek

Laarbeek - We mogen weer naar de stembus. Morgen, op woensdag 15 maart, zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten én het waterschap. Negentien personen uit Laarbeek staan op de kieslijst. Waar de een als lijstduwer op een onverkiesbare plek staat, maken anderen serieus kans om een zetel te winnen.

In het stemhokje mag je niet één maar twee stembiljetten invullen woensdag. Het democratisch recht geeft je de mogelijkheid om je stem uit te brengen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Het lijkt een ver-van-je-bedshow, deze verkiezingen. Maar de taken van de Provinciale Staten en het waterschap zijn wel enorm belangrijk.

Provinciale Staten
De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten en controleren de Gedeputeerde Staten, het dagelijkse bestuur van de provincie. Leden van de Provinciale Staten beslissen mee over diverse zaken. Indeling van de ruimte: waar woningen mogen worden gebouwd, waar een natuurgebied komt, hoe de (spoor)wegen lopen, waar een industriegebied of windmolens komen. Natuur en milieu: natuurbeheer, milieu, vergunningverlening, toezicht en handhaving. Klimaat en energie: stimuleren en financieren van duurzame energie. Openbaar vervoer: zorgen voor bus- en streekvervoer in de hele provincieInfrastructuur: aanleggen en onderhouden van provinciale wegen, fietspaden, bruggen en sluizen. Cultuur en monumentenzorg: erfgoed behouden en beschermen. Economie: zorgen voor een aantrekkelijke provincie voor bedrijven, en voor meer werkgelegenheid.

Waterschap
Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Goed waterbeheer is daarom onmisbaar. De 21 waterschappen in Nederland zorgen ervoor dat wij droge voeten houden. En dat we schoon water hebben. Het waterschap houdt zich bezig met: Het beheer van dijken en sluizen om Nederland te beschermen tegen overstromingen; Het zuiveren van afvalwater; Zorgen voor voldoende water. Bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en water weg te pompen als het veel regent; Zorgen dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mens, plant en dier.

Verschillende ideeën
Hoe die taken bij de provincie en het waterschap opgepakt moeten worden, daar denken de partijen natuurlijk verschillend over. Aan de verkiezingen van de Provinciale Staten doen 20 partijen mee, aan het waterschap 9. Keuze te over dus. Online zijn er diverse stemwijzers waar je kunt kijken welke partij het beste bij jou past. Kijk bijvoorbeeld op stemwijzer.nl of kieskompas.nl.

In 2019 was de Laarbeekse opkomst bij de verkiezingen van de Provinciale Staten opvallend hoger dan de landelijke opkomst: 56,6 procent en 56,1 procent. Het CDA kreeg toen in Laarbeek de meeste stemmen (2119) gevolgd door Forum voor Democratie (1326). Bij de waterschapsverkiezingen lag de opkomst in 2019 iets lager (50 procent). Ook hier kwam het CDA in Laarbeek als winnaar uit de bus, gevolgd door Water Natuurlijk. 

Laarbeekse deelnemers
Provinciale Staten
CDA: Tanja van de Ven-Vogels (nummer 3 op lijst)
SP: Erik Nieuwenhuis (33)
PvdA: Hans Strijbosch (28)
BBB: Marcel Berkvens (2)
AWP: Rini Hermus (1), Toon Brouwers (2), Anita Slaats – Damen (7), Jan Bijnen (12), Louis Peeters (24)
Ouderen Appèl – Hart voor Brabant: Frans Biemans (2), Thea van den Bogaard – Donck (10), Frank de Groot (15), Henk van Lierop (16)

Waterschapsverkiezingen
PvdA: Gäby Vereijken (1), Linda Engels – Strijbosch (11)
Water Natuurlijk: Henk van Beek (21)
AWP: Anita Slaats – Damen (2), Rini Hermus (3), Toon Brouwers (6), Louis Peeters (11), Jan Bijnen (12)
Ouderen-Appèl – Hart voor Water: Frans Biemans (1), Thea van den Bogaard – Donck (6), Henk van Lierop (8), Frank de Groot (9)
CDA: Hennie de Gooijer-Derksen (15), Tonny Meulensteen (22)
VVD: Hans Vereijken (18)