Met enkele beschermende maatregelen is het mogelijk om weer spelletjes te spelen
Met enkele beschermende maatregelen is het mogelijk om weer spelletjes te spelen

Dagactiviteiten ‘De Regt’ open tijdens tweede golf: “Fijn dat er weer dagbesteding is”

Senioren Coronavirus

Beek en Donk - In maart 2020 sloten de deuren van de dagactiviteiten. De deelnemers, mensen die zelfstandig wonen maar dementie hebben, verloren in een klap hun dagritme en sociale contacten. Mantelzorgers werden zwaar belast. Hoe gaat het nu op de dagactiviteiten?

Geheel ontsmet, op anderhalve meter en getooid met mondkapje wordt DeMooiLaarbeekKrant bij het betreden van de dagactiviteiten toch tegengehouden. Het mondkapje wordt vervangen door een medisch exemplaar. In aparte ruimtes vertellen Karel en Piet (deelnemers dagopvang) en verzorgenden Karin Rovers, Leonie Brouwers en Hanny van den Broek over het werken tijdens corona. “Na de sluiting zijn wij meteen onze deelnemers gaan bellen”, vertelt Leonie. “Die waren eerst nog optimistisch.” Bij het verstrijken van de lockdown werd het steeds moeilijker. “Je voelde de druk op mantelzorgers groter worden”, vertelt Hanny. “Deelnemers van de dagopvang raakten de voor hen belangrijke structuur kwijt.” Mantelzorgers raakten uitgeput. Vaak zijn het partners die ook op leeftijd zijn en die tijdens de dagactiviteiten even hun handen vrij hebben. Het personeel van de dagopvang was intussen ingedeeld op andere afdelingen. “Beschermende maatregelen waren er weinig en dat was best eng ”, vertelt Hanny. “Familie was niet welkom, terwijl jij voor de mensen daar ook een vreemde was. Het voelde dubbel.” Er is alles aan gedaan om het virus buiten de deur te houden.

Sociaal aspect op de eerste plek
Geleerd van de eerste periode werden structuur en sociale contacten belangrijke drijfveren om toch op een veilige manier samen te komen. “Nu zit je verder uit elkaar”, zegt Karel, “maar ik ben blij dat er weer dagbesteding is. Het voelde zo alleen.” Ook Piet moet aan de nieuwe situatie wennen. Hij was vorige periode erg eenzaam. “Ik zag geen mensen, het winkeltje was dicht”, vertelt hij. “Gelukkig heb ik veel spullen gekregen.” Met spullen bedoelt Piet maaltijden die hij aan de deur kreeg. Gelukkig kan in gezamenlijke eetruimte, de Gasterij, met aanpassingen, gezamenlijk gegeten worden. Binnen dagactiviteiten De Regt wordt zo normaal mogelijk gewerkt. “Tijdens de eerste golf zijn wij erachter gekomen hoe belangrijk wij zijn”, lacht Karin. “Sociale contacten en structuur zijn voor onze mensen ontzettend belangrijk.” Depressie lag voor veel mensen op de loer. “Er waren mensen die de oorlog minder erg vonden”, zegt Leonie. “Toen kroop je wel saamhorig bij elkaar, maar dat mocht nu niet.” Met grote zorgvuldigheid, ontsmetten, mondkapjes op en afstand houden zijn de deuren daarom nu open. Kaarten gebeurt bijvoorbeeld achter een glasplaat en met telkens nieuwe stokken kaarten. De verzorgenden concluderen dat een dagopvang zeer belangrijk is. Afgelopen periode werd pijnlijk duidelijk dat langer zelfstandig kunnen wonen en welzijn gepaard gaan met goede extra hulp zoals een dagopvang. WMO is vaak te laat met goedkeuren van dagopvang, terwijl mensen met dementie en hun naaste juist gebaat zijn bij tijdige, preventieve zorg. Van de vorige periode missen de verzorgenden niet veel. “Eén aspect zou nog wel leuk zijn”, lachen ze. “We werden verrast door muziek en zang op straat. Een beetje reuring kunnen we altijd gebruiken.”

Afbeelding