Afbeelding
Foto: Peter van den Broek
FOTO’S

‘Super Sunday’ in Lieshout; driemaal RKVV ELI - VV Mariahout

Sport Foto en Video

Lieshout – “Omdat de maatregelen het toelaten kunnen er weer grote evenementen worden georganiseerd.” Een veelvoorkomend citaat de laatste tijd en zeker niet irrelevant. Het ELI-bestuur twijfelde daarom niet: op zondag 6 maart werd een driedubbele ELI-Mariahout gespeeld, bij de oud-selectiespelers, de vrouwen en het eerste. ‘Super Sunday’, zo gaf de flyer aan. Naast voetbal was er ’s middags een grote lunch, zorgde DJim voor de muziek en werd de ledverlichting officieel gepresenteerd. 

Het plan lag klaar rond de laatste persconferentie (25 februari), maar kon vanwege de eerdere maatregelen niet uitgevoerd worden. “Nu kon het eindelijk en daar hebben we meteen gebruik van gemaakt”, zei Bart-Jan van der Aa, die één van de initiatiefnemers was van deze voetbaldag. 

Oud, maar niet versleten
Om 10.30 uur ‘s ochtends stond de eerste derby op het programma: Oud-ELI tegen Oud-Mariahout, twee keer een halfuur. Het was voor beide teams nog even puzzelen welke speler waar ging staan, maar uiteindelijk hadden de elftallen hun basisteam compleet. Sommige voetballers speelden nog wel voor hun club, voor andere gold dat zij na een aantal jaar weer hun schoenen van de zolder konden halen. “Terugspeelballen mag je niet oppakken”, werd gezegd aan de kant van Mariahout, wat wellicht van invloed was op voetballers, die lang niet op het voetbalveld stonden. 

De wedstrijd zelf gingen beide kanten op. Mariahout was voor rust het gevaarlijkst met een aanval in de zestien van ELI. Toen naderde de rust en volgens ELI-voorzitter Frans van den Hurk was dat het moment om het volledige roer om te gooien. “In de tweede helft moet er een compleet ander elftal komen”, zo stelde hij voor. Alle goals vielen na de korte rustpauze. De thuisploeg maakte 1-0 door een penalty. Mariahout kwam op gelijke hoogte door een kopbal uit een corner: 1-1. Even later werd er opnieuw raak gekopt uit een hoekschop: 1-2. Tot ergernis van de meegereisde Marianen langs de zijlijn maakte ELI kort voor tijd gelijk: 2-2. Toen kwam het aan op ‘penanties’. ELI nam de pingels beter dan Mariahout en won met 3-2. 

Jacco Hoekstra, de man van de beslissende Lieshoutse strafschop, sprak na afloop over de erewedstrijd: “Het was leuk om deze wedstrijd te spelen en om oude bekenden weer te zien. De rivaliteit was wel wat minder dan voorheen, het leek een iets vriendschappelijk potje te zijn deze keer, hoewel het fanatisme in de tweede helft toch goed merkbaar was.” Hoekstra is zelf nog wel actief bij de Lieshoutse club, namelijk in ELI 4, dus hij hoefde niet te wennen aan het spel. “Anderen hadden wat moeite met ademhaling en spiertjes, maar gelukkig was het voor mij wel goed vol te houden.”

Peter van den Heuvel van Mariahout had een andere achtergrond dan de ELI-speler. “Het kon goed vijftien jaar geleden zijn dat ik voor het laatst een bal geraakt heb. Het viel niet tegen om mee te doen, maar snelheid ontbrak wel. Eén ding was wel duidelijk na afloop: dit was definitief de laatste keer dat ik heb gevoetbald, dus mijn afscheidswedstrijd”, zei hij.

Fraaie goals in ‘damesderby’
Rond 11.00 uur, halverwege de andere wedstrijd, was het aan de Lieshoutse en Mariahoutse vrouwen om het tegen elkaar op te nemen in competitieverband. “Oorspronkelijk stond deze wedstrijd een week later gepland, maar deze derby is expres een week naar voren gehaald voor ‘Super Sunday’”, vertelde Van der Aa. 

ELI kwam op voorsprong door een schot vanaf de zestien: 1-0. Mariahout wilde meteen antwoorden en dat lukte even later. De spits van de uitploeg krulde een bal vanaf de linkerkant fraai in de rechterbovenhoek: 1-1. Met deze stand zochten de teams de kleedkamer op. ELI kwam sterker naar buiten en wist de stand naar zich toe te trekken. De Lieshoutse dames maakten binnen korte tijd de 2-1 en 3-1. Dat was tevens de eindstand. 

Merel Swinkels, maker van de 1-0 en de 2-1, gaf haar wedstrijdvisie na afloop. “Het was spannend, zeker omdat het niet duidelijk was hoe we voor de dag gingen komen na een aantal dagen carnaval. Het resultaat pakte goed uit en dat was reden tot een extra feestje”, zei de spelmaakster. Swinkels scoorde beide keren vanaf de rand van de zestien met schoten die hoog in het doel vlogen. “Om eerlijk te zijn zit het niet altijd mee hoe ik ballen op mijn schoen raak, gelukkig vandaag wel. Een goed begin van de dag, die door ELI mooi in elkaar is gezet.”

Demi Kats (VV Mariahout) baalde erg van het resultaat, maar wilde toch met een goed gevoel vooruit kijken op de rest van de dag. “We begonnen niet slecht, in het begin leek veel mee te zitten, maar helaas liep met name de tweede helft niet zoals we hadden gehoopt. ELI was toen beter en wij speelden met name teveel blinde ballen. Dat moet de volgende keer beter”, zei Kats. “Ondanks de nederlaag zal het bier niet minder smaken, want de rest van het programma ziet er indrukwekkend uit. Dat heeft ELI goed in elkaar gezet.”

Het slotstuk
De wedstrijd die sowieso op 6 maart gespeeld zou worden was de selectiederby. Het kon eigenlijk niet beter uitkomen: zowel ELI als Mariahout was bezig aan een goede reeks ongeslagen wedstrijden. Toch gaf de kraker bij de thuisploeg nog wat extra lading. Het was namelijk tien jaar geleden dat de blauwwitten voor het laatst in competitieverband wonnen van de geelblauwen uit het kerkdorp. 

Het toetje van de volle voetbalmiddag was misschien niet waar spelers, trainers en supporters op hadden gehoopt. Er was voldoende strijd binnen en buiten het veld, maar het was lastig om tot goed voetbal te komen. In de eerste helft vielen weinig grote kansen te noteren. Na rust scoorde David van Rossum de 0-1. ELI antwoordde binnen vijftien minuten door via een strafschop van Coen Brouwers 1-1 te maken. Hoewel er voor beide doelen toch nog wat te zien was, moesten beide teams genoegen nemen met een punt. 

Coaches Michael Thijs en Freddy Vermeulen konden na afloop leven met het resultaat. “Het spel was aan beide kanten niet zo best, maar een 1-1 was een terechte uitslag”, aldus Vermeulen. “Het belangrijkste was dat mijn collega en ik dezelfde wedstrijd hebben gezien en dat we niet een totaal andere visie hadden op het spelverloop en dat was zo”, zei Thijs. “Voor de sfeer in de kantine was een gelijkspel het beste voor iedereen”, benoemde de Mariahoutse trainer. 

Of er op 22 mei ook een Mariahout-ELI special zal plaatsvinden is nog niet bekend. Vermeulen hoopt erop. “Gezien de sfeer bij deze wedstrijden en het enthousiasme van het publiek zou het ontzettend leuk zijn als Mariahout ook zoiets kan organiseren. De twee dorpen leven altijd naar zo’n hoogtepunt toe.”

Foto’s: Peter van den Broek

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding