Afbeelding

KingsTalent zet volgende stap

Sportnieuws

Subtitel: ‘Twee voetballers uit Beek en Donk maken deze zomer overstap naar de VS’

Beek en Donk - Het ambitieus ondernemende duo Paul en Han de Koning, bedenkers en eigenaren van KingsTalent, rusten niet op hun lauweren nu de voetbaltak van hun bedrijf een succes blijkt te zijn. Zij hebben hun oog laten vallen op hockey; de volgende sport waarmee zij aan de slag gaan.

Showcases, ook in Gemert
Nadat deze krant begin 2015 berichtte over de start van hun bedrijf zijn er veel stappen gezet. Afgelopen jaar hebben de broers 15 sporters uit heel Nederland geplaatst in Amerika voor hun studie door voetbal. Paul: “In januari 2016 hebben we een eerste showcase opgezet en dat was een groot succes. Dan komen verschillende coaches uit Amerika om te kijken naar de wedstrijden van de geselecteerde spelers. In dit geval was dat in Gemert. Vanwege het kunstgrasveld dat daar ligt, ben je niet afhankelijk van het weer. Daarnaast zijn we diverse keren naar Amerika geweest om coaches persoonlijk te ontmoeten.” Er zijn twee regionale sporters die hun drive en inzet gehonoreerd zien. Freek Schoones, voetballend bij Sparta’25, en Roel van Linschoten, van vv Gemert, beiden uit Beek en Donk, zetten deze zomer de stap naar de Verenigde Staten.

Quote: “Sportbeleving in Amerika is totaal anders dan in Nederland”

Hoog niveau
Hoe maak je dan de overstap naar hockey en waarom? Han: “Hockey is in Nederland van een ongekend hoog niveau. Dat kennen ze in Amerika niet zo. Field Hockey is sowieso een damessport in Amerika. Bovendien zijn de hockeydames bijna allemaal hooggeschoold en dat is wel een vereiste om een full scholarship te kunnen bemachtigen en succes te hebben.” Alle deelnemers moeten amateurs zijn, dat wordt gecheckt door de scholen. Als je geld verdient met sport, dan gaat de selectie niet door. Paul vult aan: “De voorbereiding kost zeker negen maanden om de stap te kunnen maken. Woensdag 18 mei hebben we een informatieavond in het Philips Stadion waar ouders en studenten met hun begeleiders geïnformeerd worden over de kansen en mogelijkheden. Maar ook over de risico’s en mogelijke kosten. Ouders schrikken vaak als ze horen wat een jaar studeren in Amerika kost; gemiddeld tussen de $ 40.000 en $ 50.000. Een scholarship dekt dus deze studiekosten. Soms zijn er ook mogelijkheden voor gedeeltelijke beurzen. Alles wordt goed voorbereid en begeleid.” Sportbeleving in Amerika is totaal anders dan in Nederland en strikt gekoppeld aan studie. Niet presteren op school is niet spelen.

Selecteren
Han is degene die alle telefoontjes en aanmeldingen screent en gesprekken plant. Hij is inmiddels fulltime bezig met het bedrijf en zijn broer Paul bouwt zijn reguliere baan af. Zij hebben een groot internationaal netwerk opgebouwd en vertrekken regelmatig naar Amerika om beurzen te bezoeken en contacten te leggen. “Wij brengen onze sporters graag persoonlijk aan de man”, vertelt Paul. “We kijken ook al vooruit en wegen de kansen voor andere sporten af. We houden onze blik gericht op de toekomst", besluit Han.