Afbeelding

‘Oranjelaanrotonde’ wordt visitekaartje voor Laarbeek

Algemeen

Beek en Donk - De nieuwe rotonde in de Oranjelaan krijgt een beplanting, die erop geselecteerd is om vlinders en bijen aan te trekken. De gezamenlijke buurtverenigingen hebben gezorgd voor het planten van de struiken. Boris Sneijers, zoon van Paul Sneijers Boomkwekerij, verklapt dat er ook een aantal vlinderstruiken worden geplant.

Grote verscheidenheid
Midden op de Oranjelaan zijn diverse buurtbewoners van Buurtvereniging Beekse Akkers en Buurtvereniging Beekerheide aan het werk om de voorbewerkte grond te voorzien van honderden nieuwe plantjes. De verscheidenheid is volgens Tom Poppelaars van ‘Tuinstudio Tom’ te veel om op te noemen. Tom stapte, als buurtbewoner, op een goede dag naar de gemeente met de vraag of er plannen waren voor de rotonde. Die had wel oren naar het plan en vroeg Tom een ontwerp te maken. Er zou dan kunnen worden beoordeeld of alles wel paste binnen de plannen van de gemeente. “Mijn ontwerp werd meteen goedgekeurd”, vertelt een trotse Tom. Het volgende punt bleek de financiering. Dit moest voor een groot gedeelte door middel van sponsoring worden geregeld. “Subsidie door de provincie lukte niet, want dit project was daarvoor te klein”, aldus Tom, “maar samen met de gemeente zijn we eruit gekomen.” Het uitgebreide ontwerp moest wel worden gemaakt, maar dan zou er ook via Arian de Groot van ‘Topgardens’ ook onderhoud kunnen worden gepleegd, zodat de rotonde over enkele jaren nog steeds een vrolijke verwelkomer zou zijn voor de mensen, die Beek en Donk binnenrijden.

Quote: “Het zou een mooi visitekaartje zijn voor Laarbeek, als we dit in samenwerking kunnen oplossen”

Samenwerken
Op de afgesproken tijd doemen van alle kanten buurtbewoners op, die na een kort welkomstwoord door ‘uitvoerder’ Arian de Groot een uitleg krijgen hoe de plantjes op een efficiënte en snelle manier van de bakjes dienen te worden ontdaan. Een korte instructie is voldoende om iedereen in twee- of drietallen aan het werk te zetten. Arian zelf gooit de plantjes met bakje en al op de plaats, waar ze ongeveer moeten komen staan. De taak voor bijvoorbeeld Carla Leenders is het om een gat te graven met diverse meegebrachte scheppen en schopjes. Compagnon Marly Franssen zet het plantje in het gat en drukt de aarde goed aan. Al heel snel ontdekken de meesten, dat graven in het mulle voorbereide zand prima met de handen gaat. In tegenstelling tot de vaak geroemde groene vingers, overheerst vanmorgen de kleur zwart. Intussen raast het verkeer rond de rotonde en is er een enorm verschil tussen de vrolijk keuvelende plantende buurtbewoners en de jachtige autowereld op nauwelijks één meter afstand. Graafmachines leggen de laatste hand aan de plantvakken en houden af en toe het verkeer op. Soms maakt een automobilist van de gelegenheid gebruik om de werkende buurtbewoners op de gevoelige chip te vangen. Voor dit jaar is het onderhoud van de beplanting geregeld. In de komende jaren moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Arian de Groot gelooft in de veerkracht van de Laarbeekse (groen)ondernemers. “Het zou een mooi visitekaartje zijn voor Laarbeek, als we dit in samenwerking kunnen oplossen.”