De politie gaat vanaf vrijdag handhaven op het water.
De politie gaat vanaf vrijdag handhaven op het water. Foto: Mark Barten
VIDEO

Fileprobleem Beekse brug opgelost

Verkeer Video's

Laarbeek - Er is een einde gekomen aan het fileprobleem bij de Beekse brug. De brug is al jaren een heuse kwelling voor veel automobilisten, doordat zij vaak in een file belanden zodra een schip wil passeren.

Door een linksafverbod voor recreatieve- en beroepsvaart op de Zuid-Willemsvaart wordt het probleem nu opgelost. Alleen scheepvaart komende vanaf Donk kan de Beekse brug nog passeren. In praktijk blijkt dat maar om 14% te gaan. Schipper Gerard Rap ligt met zijn binnenvaartschip ter hoogte van de Hommel in Beek en Donk. Hij wil graag op de kanaalkruising linksaf naar ‘s-Hertogenbosch, maar dat is tot zijn grote ergernis nu niet meer mogelijk. “Nu moet ik voor die paar automobilisten omvaren via Limburg, ik vind het ronduit belachelijk!”

Tekst gaat verder onder de video.


“Die paar bootjes kunnen gerust een 
andere vaarroute nemen”

Gemeente en provincie waren al jarenlang op zoek naar een oplossing voor de verkeersdrukte bij de brug. Zo bleek in het verleden o.a. het afsluiten van de Bosscheweg absoluut geen optie. Door de scheepvaart nu te blokkeren aan de ene kant van de brug, hoeft het verkeer geen hinder meer te ondervinden. “We kiezen nu voor het belang van duizenden automobilisten die dagelijks de Beekse brug moeten passeren. Die paar bootjes kunnen gerust een andere vaarroute nemen”, vertelt een woordvoerder. Vanaf vrijdag gaat de waterpolitie handhaven op het kanaal.

Gerard Rap
Scheepsverkeer kan niet meer linksaf richting 's-Hertogenbosch