Afbeelding
Foto: Mark Barten
FOTO’S + VIDEO’S

Opknapbeurt voor historische klokken

Video Fotoseries

Aarle-Rixtel - In Aarle-Rixtel is het de komende maanden iets stiller. De grote luidklokken zijn woensdag uit de kerktoren gehaald, om opgeknapt te worden in het Oostenrijkse Innsbruck.

Twee mannen kijken op veertig meter hoogte de diepte in. Ze hebben net een klok van 1400 kilo via takels enkele meters verplaatst. De klok staat letterlijk op de drempel van de kerktoren. Een grote hijskraan zet zich schrap en takelt de klok de lucht in. Op de grond kijken tientallen mensen hoe de door Franciscus de la Paix in 1670 gegoten klok uit de toren wordt gehaald en veilig op een aanhanger wordt gezet. Deze klok werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers nog ‘geroofd’ om hem om te smelten en het brons te gebruiken voor  het maken van oorlogstuig. Na de bevrijding werd de klok - in ongeschonden staat - teruggevonden in een opslagplaats in Tilburg.

Tekst gaat verder onder de video.

Klokkengieterij Petit & Fritsen
Op de aanhanger voor de kerk wordt de grote klok nu vergezeld door de andere twee luidklokken uit de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk. Een grote uit 1412, vermoedelijk gemaakt door Jan van Venlo in Venlo, deze klok is een van de oudste van Nederland. De kleinste van de drie, de Angelusklok is ook de jongste. Een klok uit 1938, gemaakt door de eigen Aarle-Rixtelse klokkengieterij Petit & Fritsen. De twee klokken uit 1670 en 1412 komen uit de toren van de oude Aarlese kerk, die destijds in de Hoge akkers stond, aan de huidige Laarweg. Met het uithalen van de drie klokken is een minutieus voorbereidde operatie daarmee voor nu ten einde. Over een paar maanden begint het weer van voor af aan, maar dan in omgekeerde volgorde.

De kleine klok wordt gereviseerd bij Daelmans Klokken en Uurwerken in Lierop. De twee grote gaan op transport naar Oostenrijk. In Innsbruck zit een gespecialiseerd bedrijf, Die Grassmayr Glockengießerei, dat als enige deze historische klokken kan restaureren. In de klok uit 1670 zit namelijk een grote scheur, die vanaf de buitenkant goed zichtbaar is. In de andere zit een scheur aan de binnenkant. “Dat bedrijf in Innsbruck is gespecialiseerd in het lassen van brons”, vertelt Léon de Louw, gebouwenbeheerder van het parochiebestuur. Hij heeft speciaal voor deze operatie enkele dagen vrij genomen. “Want dit maken wij nooit meer mee, behalve het terughangen dan. De laatste keer dat de klokken eruit zijn geweest was in 1948.” 

Twee weken opwarmen
De Louw brengt de twee klokken, samen met twee klokken van de kerk in Lieshout, zelf weg naar Innsbruck. “De klokken worden daar in twee weken tijd opgewarmd naar een temperatuur van 450 graden, dan kan er pas gelast worden. Dan duurt het ook weer twee weken om de klok af te koelen.”

Tegelijkertijd met het restaureren en opknappen van de klokken worden ook de uurwerken op de kerktoren aangepakt en onder meer van ledverlichting voorzien. 

Video: Jeroen Arts


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding