Blind proeven kan prima met een mondkapje
Blind proeven kan prima met een mondkapje

Jubileum-activiteit ‘50 jaar Badminton Club Lieshout’ groot succes

Sport Sport

Lieshout - Badminton Club Lieshout bestaat dit jaar 50 jaar en dat willen ze weten ook. Een heuse werkgroep heeft het afgelopen jaar toegewerkt naar dit jubileum dat nu écht is losgebarsten met de eerste grote activiteit: een proeverij-dag voor alle leden. ’s Middags mocht de jeugd diverse snacks komen proeven en ’s avonds mochten de senioren wijn en bier komen proeven. Getuige de vele blije gezichten en de vele complimenten voor de organisatie was deze proeverij-dag érg geslaagd.

De jeugd van Badminton Club Lieshout was in de middag bij elkaar gekomen om het spel ‘Crazy 88’ te doen. De organisatie had dit spel, met 88 kleinere spelletjes als basis, gekozen voor de proeverij. Tussen de 88 spelletjes door kon de jeugd immers proeven van diverse frisdranken, chips-soorten en natuurlijk snacks. Met mondkapjes als blinddoek werd er volop geproefd. Tussendoor waren er spellen als ei-lopen, rebus oplossen, kennisvragen, zaklopen en dergelijke waarvoor weer allerlei attributen te voorschijn kwamen. Ballonnen, hoepels en dergelijke, maar ook werd er een menselijke toren gebouwd. Moe, maar voldaan sloten de kinderen aan het eind van de middag hun proeverij af.

Senioren
De senioren mochten in de avond aanschuiven voor hun proeverij. Die was duidelijk anders dan bij de kinderen. Na een introductie door voorzitter Stan van Vijfeijken, die een felicitatie van de allereerste voorzitter van Badminton Club Lieshout, Leo Bosch, presenteerde, konden de deelnemers aan de slag. Dat betekende in dit geval eerst een flink stuk theorie. Sjoerd de Bijl etaleerde in deze presentatie volop zijn brede kennis over wijnen en legde de groep uit wat bijvoorbeeld ‘terroir’ inhoudt en waarom wijnen zo’n enorm breed smaakpalet kunnen hebben.

Bier na wijn
Na de introductie op wijnen was het de beurt aan Marthijn Junggeburth. Hij had een mooie presentatie over bieren en kreeg de volle aandacht van de popelende groep deelnemers. Na de theorie volgde immers eindelijk de praktijk. De ‘wijnproevers’ vertrokken daarop naar de kleine ruimte van het scoutinggebouw en de ‘bierproevers’, die duidelijk in de meerderheid waren, verdeelden zich over de grote ruimte. Op die wijze konden de, nog immer geldende coronaregels, toch enigszins in acht worden genomen tijdens de fysieke proeverijen.

Dé brouwer van Lieshout
Zowel bij de bieren als bij de wijnen werden vragen gesteld, kon geraden worden van welk druivenras de wijn gemaakt was of welke biersoort werd uitgeserveerd. Ook konden de bierproevers gissen naar de brouwerij waar het gerstenat vandaag zou zijn gekomen. Dat die brouwerijen allemaal onderdeel zijn van dé brouwer van Lieshout was natuurlijk al vanaf het begin duidelijk. Toch bleken de smaken en brouwerijen moeilijk te raden.

Al-met-al was het een geweldige proeverij-dag voor zowel de jeugd als de senioren. Dankzij de meest recente afschalingen van de coronamaatregelen kon deze activiteit nagenoeg helemaal verlopen zoals de organisatie deze voor ogen had. Een mooie eerste stap in het jubileumjaar van Badminton Club Lieshout.