Afbeelding

Jubilerend BC Lieshout presenteert oranje-gouden jubileumboek

Sport Sport

Lieshout - Vijftig hoofdstukken die allemaal iets vertellen over vijftig basketbaljaren. Basketball Club (BC) Lieshout bestond in januari van dit jaar al een halve eeuw, maar viert dat jubileum op 25 en 26 november extra groot met de presentatie van het jubileumboek. 

“Het maken van dit boek heeft ons, als je het omrekent naar dagen, zes weken van ruim veertig uur gekost”, vertelt ontwerper, clublid en oud-speler Gertjan van der Putten. Jaap van den Broek, basketbaltrainer en eveneens met een aandeel in het boek, spreekt hem direct tegen. “Dat aantal halen we niet eens. Er zitten veel meer uren in het boek.”

De bal is gaan … butsen
Van der Putten en Van den Broek zaten samen met voorzitter Teun Hagelaar in de zomer van 2020 te brainstormen over jubileumideeën. Van den Broek: “Toen bedachten we samen na een tijdje: wat zou het vet zijn om een boek uit te brengen.” De eerste stappen in het proces waren het verzamelen van informatie over de eerste clubjaren. Via Heemkundekring ’t Hof van Liessent komt het drietal op een oud krantenartikel. Wat blijkt? De cluboprichter Huub van Korven vraagt destijds op een discomiddag in het Dorpshuis of Lieshoutse jongens interesse hebben om te gaan basketballen. “Dit hadden we nooit gedacht”, zei Van den Broek, refererend aan deze gebeurtenis. 

De speurtocht naar basketbalhistorie lijkt vanaf dat moment losgebarsten. Peter Bloemsma is bijvoorbeeld een naam die voorbijkomt als het gaat om de eerste trainer. Hij was in die tijd speler van BC Eindhoven, dat in de eredivisie speelde. Daarna bouwde de eerste echte trainer, Piet van der Linden, de club op en daarmee groeide basketbal in Lieshout. Zijn bekende motto was: ‘het team is belangrijker dan het resultaat’. 

Vijftig thema’s
Eenmaal begint het te lopen en worden selecties gemaakt. Na ongeveer een jaar, halverwege 2021, wordt besloten dat het boek vijftig hoofdstukken krijgt. Die thema’s lopen uiteen van het prille begin tot de succesjaren van Dames 1 in de eredivisie. Van de clubuitwisseling in Hongarije tot donkere bladzijdes over (vroeg) gestorven clubleden en de coronatijd. Toch komt er één ding in elk hoofdstuk terug, namelijk woorden die horen bij de vereniging, zoals ‘thuiskomen’ en ‘familiegevoel’. Deze stukjes tekst staan rechtsonder en zijn korte interviewtjes over een bepaald thema.

Ontvangst
Er is geen ontkomen aan: het jubileumboek ligt in de eindversie op tafel tijdens het gesprek in de sportkantine. Van der Putten: “We hebben een zo compleet mogelijk beeld van de club gemaakt qua variaties in verhalen. Ik denk dat we daar erg blij mee kunnen zijn.” Het drietal is het erover eens dat het bereiken van mensen die ooit bij de club betrokken waren het mooiste moment van het gehele proces is. Hagelaar: “We zijn trots op het resultaat. We verwachten dat de boeklancering veel geïnteresseerden oplevert, zowel leden als mensen buiten de club.” De officiële boekpresentatie is op 26 november tijdens de feestavond van BC Lieshout in Café de Koekoek, maar ook tijdens de festiviteiten op 25 november zal het boek te verkrijgen zijn.