Afbeelding

Laarbeeks handbaltoernooi keert terug op fanatieke wijze

Sport Sport

Beek en Donk - Voor de Laarbeekse handballiefhebber duurde het drie jaar, maar het scholenhandbaltoernooi keerde vorige week terug. Acht Laarbeekse scholenteams streden om de winst, al ging het voornamelijk om ‘de sportiviteit’.

De basisschoolgroepen 6, 7 en 8 hebben een kwartier de tijd om een overwinning te boeken. Het gaat er dan soms fanatiek aan toe. Tijdens de wedstrijd om plek 5 en 6 tussen De Sprankel 7 gemengd en het jongensteam van de Raagten 7 vliegen de goals om de oren. Soms is het precisiewerk en vliegt de bal bovenin het net, maar op een ander moment zit het niet mee voor de Beek en Donkse keeper. Het geluk is dan ver te zoeken als de bal van de lat terugstuitert en via zijn voet uiteindelijk in het doel belandt. Toch zit de befaamde engel later wel op zijn schouder. Een Lieshoutse worp treft de deklat en de kans in de rebound pakt de goalie door een flinke duik. Uiteindelijk pakt het Beek en Donkse team de zege. 

‘Grote finales’
De troostfinale en de strijd om plek 1 worden gespeeld op ‘groot veld’. De sfeer is nog sterker aanwezig dan bij de eerdere handbalwedstrijden. De pot ‘om het brons’ is tussen OBS de Driehoek (groep 7/8 gemengd) en het meisjesteam van de Raagten (groep 7/8). Het Aarlese team maakt er een grote score van: 7-0. 

De Muldershof is qua prestaties sowieso de winnaar van de dag. De school heeft namelijk twee teams in de finale staan. De jongens van groep 8 nemen het op tegen de jongens uit een klas lager. De beslissingswedstrijd kent veel goals en daarnaast is de rivaliteit te zien. De achtste-groepers scoren binnen één minuut 1-0 en 2-0, maar daarna komen de ‘underdogs’ binnen een korte tijd terug tot 2-2. Uiteindelijk weet groep 8 in het slot de wedstrijd te beslissen: 4-2.

“Mijn spelers waren extra fanatiek, hoewel er geen enkele handballer meedeed. Het was de eerste handbalwedstrijd, maar ondanks dat gegeven, was te zien dat zij goed op elkaar waren ingespeeld, vertelt winnende coach Renske van Leuken na afloop. Wilnard Dankers en Matthieu van Bree, de trainers, die de tweede plaats veroverden, ervoeren het toernooi eveneens op deze manier. Van Bree: “Wij telden één handbalspeler en voor de rest alleen voetballers.” Dankers: “We gingen er volledig cold turkey in.” Het winnende team had zelfs één dag van tevoren nog de handbalregels doorgenomen. “Dat was onze voorbereiding”, aldus Van Leuken. Haar team speelt op 24 mei in de Regiofinales voor Basisscholen in Eindhoven. 

Geen Mariahout
Medeorganisatoren Anne van Berlo en Fenne van Hout kijken terug op een ‘super gelopen en sportief toernooi’, ondanks dat het de eerste keer was dat zij het toernooi begeleidden. Van Berlo: “We hopen dat de populariteit voor handbal weer wordt opgebouwd na drie jaar afwezigheid.” Van Hout kan al wat succesvols vermelden: “Bedovo heeft vandaag in ieder geval weer twee enthousiaste toekomstige handballers kunnen verwelkomen.”

Toch waren niet alle Laarbeekse kernen vertegenwoordigd. De handbaldames vermoedden dat er vanuit de Bernadetteschool te weinig aanmeldingen kwamen. “Ik denk dat we de komende maanden reclame moeten maken op de school zelf om kinderen enthousiast te maken voor handbal en het toernooi”, aldus Van Berlo. 

Afbeelding