Afbeelding
Foto: Alexander Brutsaert

Jubileum Zwemvereniging Beek en Donk gevierd in Dorpstuin

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk – Zwemvereniging Beek en Donk bestond in 2021 vijftig jaar en op donderdag 19 mei zelfs 51 jaar. Dit uitgestelde jubileum werd groots gevierd in de Dorpstuin op zaterdag 21 mei. 

Iedereen verbonden met de zwemclub was ‘s middags van harte welkom. Het maakte daarbij niet uit of je een huidig lid of ex-lid was.

Zwemdiploma uit 1971
Enkele leden van het eerste uur zijn op het feestje aanwezig. Zo laten oprichters Willem en Antonet Hendriks hun gezicht zien en vertellen vol trots dat ze blij zijn met wat ze lang geleden hebben neergezet. Daarnaast heeft het tweetal iets bijzonders meegenomen, namelijk een oud zwemdiploma uit de begindagen van de zwemclub. “Zo zag dat er dus vroeger uit”, zegt Willem met een kleine grijns. Het echtpaar Hendriks bleef overigens niet lang verbonden aan de club, want een aantal maanden na de oprichting verliet het stel Beek en Donk en dus ook de zwemvereniging. 

Trainer tijdens gloriedagen
Martin Appelhof is eveneens van de partij. Hij was van 1976 tot 1980 zwemtrainer. In die jaren was het nog mogelijk om wedstrijden te zwemmen en binnen dit onderdeel was Appelhof bovendien te vinden. “De club kende toen echt een succesvolle periode, zowel met de lessen als met de wedstrijden. Die successen kwamen onder meer door een snelle ledengroei en omdat leden binnen een halfjaar al een diploma konden halen. De Zwemvereniging ging in die jaren met sneltreinvaart vooruit”, benoemt de ex-zwemcoach. Appelhof koos ervoor om na vier jaar een andere richting op te gaan. Hij hield zich onder meer bezig met tennis, maar beschikt na al die jaren nog zeker over voldoende zwemkennis. 

Kort maar krachtig
Er is eigenlijk maar één persoon die zelf niet gelinkt is aan de zwemclub en dat is burgemeester Frank van der Meijden. Hij komt even een kijkje nemen op het jubileumfeest, terwijl de leden continu gesprekken voeren over de vereniging. Eén van de aanwezigen maakt direct een grap als de burgervader plaatsneemt. “Deze burgemeester heeft geluk. Hij treft niet hetzelfde lot als burgemeester Fons Seelen, die tijdens de opening in 1971 in het water werd gegooid.” Die opmerking kan Van der Meijden zeker waarderen, al hoopt hij wel dat hij met droge kleren naar huis kan gaan. 

Even later spreekt voorzitter Joris van den Eijnden alle aanwezigen toe. In zijn korte speech vat hij goed samen hoe het imago van de club in elkaar steekt. Na zijn toespraak neemt Van der Meijden het woord. Hij vertelt over het belang van het hebben van een zwemclub in Laarbeek en daarnaast benoemt hij de ‘bodemkwestie’. “Ik kan u vertellen dat de gemeente daar iets aan gaat doen”, zegt hij tegen de tientallen mensen om ze alvast gerust te stellen. 

De dag eindigt met een barbecue en een quiz met vragen over de club. ’s Avonds zijn, in tegenstelling tot ’s middags, de huidige 18+ jeugdleden aanwezig. De toekomst van de club is onzeker, maar die onzekerheid is tijdens het feest even afwezig. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding