Afbeelding
Foto: Martin Prick

Pannenkoeken eten met een huiskamerconcert op Wereld Alzheimer Dag

Activiteiten & Evenementen Foto en Video

Laarbeek - In het kader van Wereld Alzheimer Dag werd in het Dorpshuis van Lieshout een gezellig samenzijn georganiseerd. Zo werden er onder meer pannenkoeken gegeten en was er een huiskamerconcert.

De middag kon worden bezocht door iedereen die interesse had in het thema dementie. Dat zijn dus bijvoorbeeld de mantelzorgers, patiënten, casemanagers en andere belangstellenden. Een casemanager is een soort vertrouwenspersoon, die toezicht houdt op alle zaken, die met de ziekte van Alzheimer vergeten of verwaarloosd worden. Zo’n persoon zorgt ervoor dat iemand langer thuis kan blijven wonen. Het thema van deze middag was ‘Samen aan tafel’ en werd georganiseerd door de LEVgroep Laarbeek in de persoon van dorpsondersteuner én coördinator ouderenwerk Miranda Goedemans. Het openingswoord werd verzorgd door Ger Aarts. Zij wees de bezoekers op het Alzheimer-café Gemert-Bakel en Laarbeek, dat elke tweede dinsdag van de maand is geopend. Het thema ‘Samen aan tafel’ werd nog onderstreept door de placemats, waarop vragen stonden om aan elkaar te stellen. De gesprekken waren heel geanimeerd en de pannenkoeken die werden gebakken vonden gretig aftrek. Mede door de inzet van Dini en Mieke van den Heuvel, die als vrijwilliger actief waren op deze middag, werd de samenkomst van ongeveer 40 mensen een gezellige en nuttige activiteit.

Veel activiteiten
Er zijn in de regio al diverse aanzetten geweest om ouderen in contact te laten komen met elkaar. Zo zijn er dementievriendelijke werkgroepen en worden op diverse plaatsen in Laarbeek thema-middagen en -avonden gehouden. Hierop zijn samenkomsten van ouderen mantelzorgers en belangstellenden. Er zijn in deze ‘Week van de Dementie’ initiatieven geweest om kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen door het versieren van pollepels bijvoorbeeld. Maar er waren ook filmavonden en er vinden excursies plaats voor de schooljeugd naar Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout. Regelmatig worden er in de diverse dorpshuizen avonden voor ouderen en mantelzorgers gerealiseerd. Dan komt er bijvoorbeeld een ergotherapeut spreken over zijn vak en de mogelijkheden die er zijn om problemen te verlichten. Een andere keer gaat het over hoe gesprekken door een mantelzorger moeten worden gevoerd, rekening houden met de vermogens van de patiënt. Maar er komen eind volgende maand ook initiatieven als het kookcafé waarbij met en voor ouderen wordt gekookt. Zo werd in het ‘zomercafé’ aandacht besteed hoe groenten het beste kunnen worden schoongemaakt. Meer informatie kan worden gevonden in DeMooiLaarbeekKrant, de agenda van de huiskamers, KBO’s en natuurlijk de LEVgroep of Miranda Goedemans persoonlijk.

Muziek
De middag in het Dorpshuis werd opgeluisterd door een muzikaal duo op accordeon. De twee dames Otine en Carina brachten een ander repertoire, dan wordt verwacht van een accordeon duo. Het programma bestond nu eens niet uit vrolijke meezingers en Zuiderzee ballades, maar voornamelijk uit filmmuziek. Componisten als Hans Zimmer en John Williams komen dan vaak voorbij, maar vandaag werd vooral muziek van Ludovico Einaudi gespeeld, rustige muziek passend bij de opzet van deze middag. De twee dames zijn allebei docent accordeon aan het Helmondse Kunstkwartier en konden rekenen op veel aandacht want met hun muziekkeuze paste goed bij het thema van de middag.

Al met al kan de LEV-groep terugkijken op een geslaagd initiatief om meer aandacht te vragen voor dementie op deze Wereldalzheimerdag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding