Afbeelding
Foto: Sander Bontje

Raopers behalen hoofdprijs in Gerwen

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - Er stond in het weekend van 16 en 17 december een druk programma in de agenda van de Raopers. Op zaterdag 16 december was het tijd voor de receptie bij Prins Thijs d’n Urste in het Ganzegat. Zondag 17 december waren ze te gast bij het Gilde in Gerwen voor het jaarlijkse prinsenschieten. 

Prins Roy d’n Urtse en Prinses Inge trokken richting Aarle-Rixtel om het prinsenpaar te feliciteren. Helaas was adjudant Tom ziek maar hij had in de vorm van Thijs, de broer van Roy, een waardig vervanger gevonden. Natuurlijk gingen de hoogheden niet alleen op pad. Ze werden bijgestaan door de raad, het gekleed gevolg, enkele gardisten en leden van verdiensten en niet te vergeten de blauwe dansmariekes. Daar aangekomen bleek ook een deel van het Verkleed Gevolg van de partij en was het tijd om binnen te trekken.

Nadat de blauwe dansmariekes ook aan Aarle-Rixtel hadden laten zien hoe goed ze zijn was het de beurt aan Prins Roy om de prins van het Ganzegat uit te dagen voor een spelletje spijkeren. Hoewel hij nog de nodige kansen liet aan Prins Thijs won onze Roy ook deze challenge met glans. Nadat de nodige handen waren geschut kon het feest los gaan. Hierbij zijn ze tot in de kleine uurtjes doorgegaan alvorens ze weer naar Raopersgat vertrokken om zich op te maken voor het Prinsenschieten in Gerwen.

Nadat ze gearriveerd waren bij Het Heilig Kruisgilde in Gerwen werd door de kapel Tjonge Jonge de middag ingeluid en was het tijd om het evenement te starten. Nadat de schutters aan de aanwezige waren voorgesteld, namens de Raopers waren Prins Roy, Prinses Inge en Grootvorst René van de partij, kon het schieten bijna beginnen. Traditie getrouw hadden de schutters nog de nodige handicappen voor elkaar verzonnen die varieerde van brillen waar je niets door ziet, gipsen armen en opblaasbanden.

Buiten aangekomen werden eerst de geesten verjaagd door drie rondjes om de paal te lopen en toen werden de eerste schoten afgevuurd. Prinses Inge gaf het goed voorbeeld door een vleugel van de houten vogel af te schieten. Uiteindelijk gaf Prins Roy het genade schot en ging ook dit jaar de hoofdprijs wederom naar de Raopers. Natuurlijk hebben ze dit nog goed gevierd samen met het gilde en de Narrekappen. Kortom; een mooie afsluiting van het jaar 2023.