Afbeelding

Plezier centraal in Lieshoutse Mini-Maestro

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - Afgelopen zaterdag vond in Lieshout Mini-Maestro plaats. Vijf leerlingen van De Sprankel stonden op de bok om de imposante harmonie St. Caecilia te dirigeren. Drijvende kracht achter het project, Sophie de Ruijter, heeft de opleidingsorkesten van de harmonie onder haar hoede en is muziekdocent op De Sprankel. Samen met het enthousiaste harmonieorkest en dirigent Johan Smeulders werd het een prachtige middag in het Dorpshuis.

Chanel (10), Joep (12), Koen (11), Marijn (10) en Mieke (9) hebben er veel zin in. Al verklapt Marijn stiekempjes dat hij het toch best spannend vindt. Afgelopen tijd leerden Lieshoutse kinderen van juf Sophie over de harmonie. Dirigeren is daar een onderdeel van en zo kwam Johan op school over zijn vak vertellen. Vijf kinderen werden geselecteerd om in Mini-Maestro te staan.

Voorbereiding, concentratie en veel zin
Vorige week maandag werd voor het eerst geoefend met het harmonieorkest. “Ze kijken je zo lief aan”, zegt Chanel, die ‘Sweet Caroline’ gaat dirigeren. “Die muziek ken ik van PSV.” Joep bereidde zich behoorlijk voor. “Ik wil het goed doen”, zegt hij. “Het is een ‘once in a lifetime experience’ en ik heb volgens mij het lastigste liedje. Zoveel verschillende instrumenten die aangestuurd moeten worden.” Koen vond de selectie kort. Gaaf dat hij nu mee mag doen. Hij heeft naar vanmiddag uitgekeken. Mieke vertelt dat ze het lied ‘Automatisch’ gaat dirigeren en Marijn geeft aan dat hij het nummer wat hij zo gaat dirigeren eigenlijk niet kende. St. Caecilia start onder leiding van Johan, maar die staat al vrij snel zijn plek af aan Marijn. Nadat hij zijn veilige plekje tussen papa en mama heeft verlaten ontspant hij steeds meer tijdens ‘The second waltz’. Achter het orkest hangt een beeldscherm waarop de expressie van de Mini-Maestro’s te zien is. Johan ontfermt zich vaderlijk over zijn pupillen. Hier en daar helpt Johan, maar vaker zet hij een stapje terug. Mooi is te zien dat hij van het jeugdige enthousiasme geniet.

Complimentencommissie
Frans van de Laar, Pieter Fleuren en Monika Slaets vormen een soort jury die alleen complimenten geeft. Zo ook voor Koen die ‘Watermelon sugar’ mag dirigeren. Vol overtuiging slaat hij het muziekstuk af en springt met een grote glimlach van de bok. Chanel blijft cool en relaxed en staat op haar slippertjes keurig de maat aan te geven. Joep heeft het stuk naar zijn zeggen wel acht keer geluisterd, maar dat blijkt uiteindelijk wel vaker te zijn. Als het orkest gaat staan bij aanvang van het stuk gebruikt hij al een handgebaar van ‘Ga maar gauw weer zitten’. Eenmaal aan het dirigeren dirigeert hij met lef en veel expressie. Mieke daalt als een echte diva de trappen van het Dorpshuis af. Geconcentreerd, met haar lippen op elkaar geperst, zie je haar hele lijf het ritme aangeven. Stuk voor stuk zijn de kinderen geweldig om te zien. Uiteindelijk wordt Joep als Mini-Maestro uitgekozen, maar er waren vijf kanjers te zien. Net als Pieter van twaalf die als jongste jurylid zijn leeftijdsgenoten deskundig commentaar gaf. Mini-Maestro was een maxi ervaring.