Afbeelding
Foto: Alexander Brutsaert

Harmonieorkesten vullen Sint-Servatiuskerk met vier stukken legendemuziek

Activiteiten & Evenementen

Lieshout – Harmonie St. Caecilia speelde samen met St. Cecilia uit Oerle voor een volle Sint-Servatiuskerk op zaterdagavond 14 mei. 137 muzikanten onder leiding van dirigent Johan Smeulders voerden een viertal klassieke muziekstukken uit, met allen een overkoepelend thema, namelijk legendes. 

“U had vanavond de keuze om naar de finale van het Songfestival te kijken, maar u heeft voor ons gekozen.” Met deze opmerking liet presentator Pierre Heesakkers weten dat de harmonieën blij waren met het aanwezige publiek. 

Van zwaan naar Gandalf
Als de kerkzaal langzaam vult met toeschouwers is het nog niet zo dat de muzikanten beginnen met spelen. Althans, ze spelen wel, maar het zijn nog de laatste loodjes voor het echte optreden begint. Op een gegeven moment klinkt applaus. Dirigent en tevens organisator Johan Smeulders loopt namelijk richting zijn plek, oftewel de bok. Het eerste stuk dat het orkest speelt heelt ‘The Swan on the Hill’ van Jan van der Roost uit 2004, wat een aantal minuten duurt. Hierna is het tijd voor de grootste compositie van de avond. Het is het bekende ‘The Lord of de Rings’ van componist Johan de Meij uit 1988. Het originele werk duurt 45 minuten, maar op deze avond spelen de harmonieorkesten een versie van 17 minuten. In ruim een kwartier tijd komen vijf verschillende suites langs met verschillende tempowisselingen, die het verhaal vertellen dat schrijver John Tolkien lang geleden heeft opgeschreven. 

Arabische lente en Japanse mythe
Hoewel het verhaal van de Hobbit en Sméagol hét moment van de muzikale avond is, betekent dat niet dat daarmee het optreden eindigt. Compositie drie heeft een bijzondere achtergrond. Naast dat het als enige gaat over een waargebeurd verhaal, is de muziek helemaal anders. Het volgende stuk heet ‘Lawrence of Arabia’ en is gebaseerd op de film uit 1962. Het duurt een aantal minuten en de Arabische klanken zijn goed waar te nemen, hoewel de originele componist Alfred Reed ‘zat te worstelen met de psychologische aspecten van het stuk’, benadrukt Heesakkers. Het slotstuk van het optreden is ‘The Legend of Amaterasu’ uit de Japanse mythologie. Eric Swiggers schreef die muziek in 2011. 

Over de gehele avond zijn verschillende muziekstijlen uitgeprobeerd. Het publiek waardeert de show enorm en geeft daarom - net als na ieder individueel stuk, maar op het einde nog meer – een oorverdovend applaus.

Trotse maestro
Smeulders kijkt terug op een zeer succesvolle avond. Zijn experiment, ‘het samenvoegen van twee verschillende DNA-profielen’, heeft wat hem betreft succesvol uitgepakt. “Het is mooi dat de traditionele Lieshoutse harmonie en de licht muzikale regionale harmonie uit Oerle zo snel één orkest zijn geworden.” Na minder dan tien repetities is er iets groots neergezet. “Het mooie is dat elke muzikant aanwezig was bij het optreden, hoewel dat tijdens het repeteren niet het geval was. Het laat dus zien hoe goed iedereen op elkaar kan inspelen. Ja, ondanks dat we zelf niet legendarisch zijn, kan ik gerust zeggen dat het een legendarische avond was”, zegt Smeulders trots. 

De dirigent hoopt dat deze samenwerking in de toekomst nogmaals plaatsvindt. “Een mooi begin, maar er komt nog niet meteen een nieuw concert. Dat zouden we over een paar jaar wel kunnen houden.”

Afbeelding
Afbeelding