Hoe is het nou met... Jantje

NULL

Hoe is het nou met... Jantje 


Aarle-Rixtel - Deze week is het de beurt aan Jantje. Jarenlang runde hij, samen met zijn vrouw Elly, de drukbezochte snoep- en tabaksspeciaalzaak aan de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel, beter bekend als ‘Jantje’. 

Jan van Ganzenwinkel is zijn naam, maar in heel Aarle-Rixtel en daarbuiten wordt hij Jantje genoemd. Jantje is voornamelijk bekend door zijn mooie snoepbakken, waar ieder kind uit het dorp wel eens een heerlijke spek, schuimblok, of een ‘pasfoto van Jantje’ heeft gekocht.

Jantje is 69 jaar geleden geboren in een pand aan de Dorpsstraat (later beter bekend als ‘Welten’s Bazar’). Hij groeide vanaf tweejarige leeftijd op bij zijn tante Jaantje. Zij runde een kruidenierswinkeltje aan de Dorpsstraat 76. Het was net na de oorlog. Jantje: ”Het was de tijd dat maggi, suiker en ‘kuukskes’ los werden verkocht. Huub d’n Kapper kwam regelmatig een losse sigaret kopen.”

In 1966 kreeg Jan verkering met zijn huidige vrouw Elly. Hij werkte inmiddels in de kolen en olie, maar op zondagmorgen hielpen Jan en Elly met het verkopen van snoep en tabak. Na de mis was het dan traditioneel topdrukte in de winkel van tante Jaantje. Jan: “Zo is mijn carrière begonnen, ge rolt er in.”

“Daluk zeggen ze da menneke hi een dubbel leven gehad”, mijmerde Jantje toen hij terugdacht aan de lange zevendaagse werkweken die Jan en Elly hadden toen zij, naast het bestaande werk, in 1969 ook nog een antiekzaak openden aan de Dorpsstraat 9. “Het was dag en nacht werken.” Ook kregen ze in die tijd twee zonen, Harold en Pieter.

“Tante Jaantje had graag dat ik de winkel overnam”, vervolgde Jantje. Hij stopte met het antiek en op een mooie zaterdag in 1984 werd de hele inboedel van tante Jaantje’s winkel, met behulp van de familie, verhuisd naar de antiekzaak. Elly: “De klanten moesten die dag tussen de oude en nieuwe winkel op en neer lopen om de boodschappen compleet te krijgen.”

Het binnen werken wende snel ook al was Jan altijd veel op pad geweest voor kolen en antiek. “Ge had altijd goeie buurt en ge wist als uurste, wie er weggelopen was.” Met hulp van de familie, met name Martien en Ellie, konden ze, ondanks de drukte, soms toch op vakantie. Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Jan en Elly. Op de dag dat zoon Pieter verongelukte, in 1996, verging de wereld een beetje voor het gezin. Jan: “Gelukkig heeft de winkel er ons overheen geholpen.” Ze konden met vele klanten over de trieste gebeurtenis praten.

Jantje maakte in de loop der jaren veel mee in zijn snoepwinkel. Bijna wekelijks, maar alleen als er veel volk in de winkel was, stak Broer van Gerwen snel een Mars in zijn jaszak als Jan even niet keek. Het verbouwereerde publiek attendeerde Jantje altijd hierop als Van Gerwen al buiten stond. Jan vloog dan naar buiten en riep: “Broer, wa hedde in de tes ziten?”, waarop Broer van Gerwen de buit meteen teruggaf en beloofde nooit meer een Mars weg te halen. De klanten, die inmiddels in de gaten kregen dat ze het slachtoffer waren van een variant van ‘Bananasplit’, konden er iedere keer hartelijk om lachen.

Na verschillende tabaksinbraken besloten Jan en Elly in 2007 te stoppen met de winkel. Na vijftig jaar hard werken geniet het paar nu van hun vele bezigheden zoals fietsen, biljarten, PSV supporteren, het kleinkind en niet te vergeten de ‘Rooi Skut’. “Het is nu elke dag zondag”, aldus Jantje en Elly.

Velen missen de fameuze uitspraken van Jantje als ‘mayonaise erbij’ (wanneer de snoepzak vol was) en ‘pasfoto van Jantje’ (als uit de bak een varkenskopsnoepje werd gekozen). Gelukkig heeft Jantje sinds kort een opvolger gekregen. Marscha Verstappen heeft onlangs aan de Kerkstraat de snoeperij ‘Jantje’ geopend. Naast de oude weegschaal en kassa van de oude snoepwinkel, kun je hier gelukkig ook nog altijd Jantjes pasfoto’s vinden.