Afbeelding

Veel macht & pracht in Laarbeek tijdens monumentenweekend

NULL

Veel macht & pracht in Laarbeek tijdens monumentenweekend


Laarbeek - De Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 14 en 15 september en heeft als landelijk thema Macht & Pracht. De drie Laarbeekse heemkundekringen hebben er, ieder voor hun eigen kern, vorm aan gegeven. Hieronder volgt een overzicht van alle activiteiten met de openingstijden.

Macht en pracht in Beek en Donk:
Ria Duitsman van Heemkundekring ‘De Lange Vonder’ licht het programma toe. “Onze heemkamer, Parklaan 5, is op zondag 15 september geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Wij heten onze bezoekers welkom met een prachtige tentoonstelling. Bezoekers kunnen die tentoonstelling eerst bekijken, of meteen op de fiets stappen met een routebeschrijving voor een fietstocht van 12 km langs de Beek en Donkse Rijks- en Gemeentelijke Monumenten."

Macht en pracht in Aarle-Rixtel:
Henk van Beek van heemkundekring Barthold van Heessel vertelt vol vuur over het programma. De befaamde klokkengieterij van Petit & Fritsen is zowel op zaterdag als op zondag geopend voor bezoekers. De Aarlese Klokkengieterij is een rijksmonument en één van de oudste familiebedrijven van ons land. “We verwachten een groot aantal bezoekers”, zegt Henk. Bij Grandcafé Stout, aan de Dorpsstraat, kunnen bezoekers vanaf ’s morgens 10 uur eerst een entreekaartje ophalen en een routebeschrijving voor een cultuurhistorische wandeling. Hierin zijn een bezoek aan de klokkengieterij en ‘Het Klompenschuurtje’ van Nicole van Aarle, de enige vrouwelijke klompenmaker van ons land, opgenomen." Bezoekers kunnen op zaterdag van 14:00 tot 18:00 uur ook een bezoek brengen aan de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie. Rob Rassaerts, organist van de kerk, bespeelt het machtige Smitsorgel en geeft tekst en uitleg.

Macht en Pracht in Lieshout:
Het thema ‘macht en pracht’ geldt zeker voor de twee Lieshoutse molens: molen ‘De Leest’ en molen ‘De Vogelenzang’. Beide molens zijn de trots van Lieshout. Het zijn prachtige gebouwen, met daarbinnen een machtig stukje eeuwenoude techniek. Molen 'De Vogelenzang’ is geopend als de wieken draaien. Molen ‘De Leest’ is tijdens het monumentenweekend open op zaterdag 14 september van 10:00 tot 16:00 uur en op zondag 15 september van 12:00 tot 16:00 uur.

“En bij voldoende wind, draaien we”, vullen de drie molenaars van molen ‘De Leest’, eensgezind aan. Het zijn Dorus de Leest, Willy de Vocht en Jan Tielemans. Henny van der Aa is voorzitter van de werkgroep molens van heemkundekring ’t Hof van Liessent. Dorus de Leest is de enige vakmolenaar. Hij leerde het vak namelijk van zijn vader. “Nimt d’n dieje mar mee naor de meule, anders verzuipt-ie nog int knaol”, zei moeder de Leest. En zo kreeg Dorus alle kneepjes van het vak, van jongsaf aan met de paplepel ingegoten. Willy de Vocht is geen vakmolenaar, maar de liefde voor molens heeft hij wel van zijn vader, die molenaar was op molen ‘Maria’ in Helmond. Willy heeft de cursus gedaan voor vrijwillig molenaar. De derde molenaar is Jan Tielemans. Zijn contract als vrijwillig molenaar dateert van augustus 2013. En je kunt ook meteen merken dat bij hem de theorie nog het meest vers in het geheugen zit..

Een bezoek aan molen ‘De Leest’ is van harte aan te bevelen. Er staan drie enthousiaste molenaars klaar om een prachtige rondleiding te verzorgen. En eenmaal wat hoger op de ‘luizolder’ aangekomen, kan de bezoeker genieten van een prachtig uitzicht over Lieshout.

Macht en pracht in Mariahout:
Het 80 jaar jonge Mariahout heeft nog niet zoveel super oude monumenten. Maar de prachtige Lourdesgrot met het park, de kerk en het vernieuwde openluchttheater zijn absoluut aan te bevelen voor een bezoek tijdens het monumentenweekend. En wie een ommetje maakt in het buitengebied van Mariahout, ziet hoe machtig mooi hier de natuur is.