Afbeelding

Maple-hof heeft vroegere allure terug

NULL

Maple-hof heeft vroegere allure terug


Mariahout- De aanwonenden van het pleintje Maple-hof in Mariahout hebben samen met de gemeente het hofje heringericht. De materialen werden vergoed, de bewoners zorgden voor de uitvoering.

Emigrantendorp
In 1983 bestond Mariahout 50 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum waren meer dan 60 emigranten naar hun geboortedorp afgereisd om een blijvende herinnering te onthullen. Een bronzen plaquette met daarop de tekst 'weech ki van di win', oftewel 'vriendschap' in de taal van de Canadese Indianen, werd onthuld door de oud-Mariahoutenaren. Op het veldje werd ook een beeld geplaatst, dat werd aangeboden door de gemeente. Het veldje aan de Tuindersweg had toen nog geen naam. Burgemeester Van Hout daagde de bezoekers uit een mooie naam voor het veldje te verzinnen. In een brief aan de gemeente uit juli 1984 werd de naam 'Maple-hof' officieel geïntroduceerd. In 1988 werd een totempaal geplaatst, die was geschonken door de Indiaanse houtsnijder Austin McCue.

Rommelig pleintje
Omdat de begroeiing steeds rommeliger werd, hebben een paar mensen het voortouw genomen om het hofje de allure van vroeger terug te geven. Onder aanvoering van Wim van Eijndhoven en Vincent van Dijk werd in overleg met de gemeente een opknapplan gemaakt. Met behulp van Henrie Bouwmans en ViERBINDEN, maar ook door een gift uit het welzijns- en Rabobankfonds is het gelukt het aanzien te verbeteren. Het heeft even geduurd, want in 2012 zijn de eerste voorbereidingen al begonnen. Vincent: ”Het heeft toch gauw een jaar of wat in de kast gestaan. Vooral het verplaatsen van het beeld, nu in de pastorietuin, had nogal wat voeten in de aarde.” In mei van dit jaar kon worden begonnen met de werkzaamheden. Er werd een bankje geplaatst, zodat de vele passanten kunnen genieten van deze mooie plek. Op dit moment hoeft alleen het lint nog te worden verwijderd, dat passanten waarschuwt voor het pas ingezaaide gras. “Als dat weg is, is het onderhoud weer voor de gemeente”, aldus Wim .

Prima samenwerking
Beide buurtgenoten zijn erg te spreken over de dorpsondersteuning vanuit Laarbeek, vooral ook door Frank Mulkens, de toenmalige directeur van ViERBINDEN. Ook blijkt uit dit resultaat, dat de gemeente Laarbeek erg positief staat tegenover dit soort burgerinitiatieven. Als er genoeg fondsen kunnen worden aangetrokken, kan op de gemeente een beroep worden gedaan om dit soort verfraaiingen van een straat of buurt als groep ter hand te nemen. Het hangt natuurlijk ook af van de groep mensen, die zich wil en kan inzetten voor het realiseren van een dergelijk plan. Daarvoor zit je hier in Mariahout prima. “Wij in Mariahout zijn een actieve kern van de gemeente Laarbeek, kijk maar eens naar het Openluchttheater en de grot”, zegt Wim. “Zonder de vrijwilligers zou dit allemaal niet gerealiseerd zijn.” Er komt geen grootse opening van de nieuwe Maple-hof, maar “we zullen er met zijn allen wel een borreltje op nemen”, aldus Vincent.