Afbeelding

Lezing Monumentjes en Kapellen

NULL

Lezing Monumentjes en Kapellen


Beek en Donk - Heemkundekring De Lange Vonder heeft op maandag 18 november 2013 een heemavond met een lezing over Monumentjes en Kapellen in onze eigen regio.


Eigen heemlid Pieter Rooijackers is deze avond de gids op een toeristische tocht door het buitengebied van de gemeenten Veghel, Laarbeek en Gemert-Bakel. Pieter heeft veel ervaring met het gidsen in dit gebied als vrijwilliger van het Boerenbondsmuseum. Aan de hand van foto's en verhalen, anekdotes en wetenswaardigheden zal hij de luisteraars langs allerlei monumentjes, kapellen en andere locaties leiden die met de geschiedenis van dit gebied zijn verbonden.

Eerst worden enkele bekendere bedevaartsplaatsen aangedaan: Wat was het verhaal achter de Corneliuskapel in Boerdonk, waarom werd de Esdonkse kapel gebouwd en hoe zat het ook al weer met de Ossenkapel en de Mariadevotie in Handel? Ook de geregelde bezoeker zal vanavond interessante weetjes op kunnen doen.
Dan gaan we de oude Peel in. De ontginning van het Peelgebied komt ter sprake. Door deze ontginningen werd woest heide- en veenlandschap geschikt gemaakt voor bosbouw, landbouw en veeteelt en er ontstonden nieuwe dorpen. We bezoeken hier onder meer de protestantse enclave De Vossenberg, de woongemeenschap Bronlaak, het Bosmuseum in De Rips en de kapel van Maria van Liefde. Deze kapel geeft prachtig weer dat volksdevotie in onze moderne tijd nog altijd bloeit.

Op onze tocht passeren we vervolgens enkele herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog en uit vroeger strijdgewoel, want eigendomsstrijd is er altijd wel geweest, in dit uitgestrekte gebied.

De wortels van het katholieke geloof in deze streek vinden we terug bij de kerk en de Willibrordusput in Bakel. Via de Tolbrug en Esp wordt de reis afgerond met een bezoek aan de omgeving van het klooster in het Aarlesche Broek.
De Lezing vindt plaats op 18 november om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, niet-leden betalen een kleine bijdrage. Iedereen is welkom.