Afbeelding

Klassieke Sinterklaasintocht in Mariahout

NULL

Klassieke Sinterklaasintocht in Mariahout


Mariahout – Al jaren weet Sinterklaas de weg naar Mariahout te vinden. Op de manier hoe dit gebeurt, is wel wat veranderd. Voor 1975 werd het comité nog aangestuurd door de lagere school, ofwel het zusterklooster. Zuster Egberta van Beurden was het hoofd van de Bernadetteschool en kartrekker bij de intocht van Sinterklaas.


“Dit comité bestaat nu nog steeds. Er is een kerngroep met enkele vaste medewerkers, wisselend van samenstelling door de jaren heen”, vertelt één van de organisatoren, Frits Vorstenbosch. “Alle pieten van vroeger kunnen zich Zuster Egberta nog herinneren. Zij werden dusdanig stevig schoon geschrobd alsof ze de laatste weken niet in bad waren geweest.”

Op dit moment zit het comité onder de paraplu van de stichting Zorg om het Dorp. Het Sint Nicolaascomité wordt, ook op financieel vlak, gedragen door alle buurtverenigingen van Mariahout. “Wij hebben het tot nu toe kunnen doen zonder commerciële hulp, en daar streven we ook naar”, legt Frits uit. “Ik hoop dat we het zo volhouden.”

Het Mariahoutse Sint Nicolaascomité organiseert de officiële intocht in Mariahout. Frits: “De intocht is klassiek van aard: rondgang met Harmonie St.Caecilia voorop, de sint op een paardenkoets en de zwarte pieten met zakken strooigoed eromheen.”

Komende zondag is het zo ver. Voor alle kinderen tot en met groep 4 is er een speciale aparte feestelijke ontvangst, met zang en spel in het Buurthuis. De burgemeester en wethouders heten de sint daar officieel welkom in Mariahout. Voor de kinderen vanaf groep vijf is er een aparte activiteit op dezelfde tijd, ook in het Buurthuis. Het Sinterklaascomité is ook verantwoordelijk voor het bezoek aan de Bernadetteschool op 5 december. “Dat hij op alle activiteiten iets lekkers meeneemt, is natuurlijk vanzelfsprekend.”