BS De Muldershof wil graag muzieklessen

Muziek

BS De Muldershof wil graag muzieklessen


Beek en Donk - Muzieklessen in het aanbod van de Beek en Donkse basisschool De Muldershof? Als het aan de leerkrachten en de kinderen ligt graag! In de afgelopen periode maakten de leerlingen en de leerkrachten van basisschool De Muldershof op een andere manier kennis met het vak Muziek.


Door de sterke focus op taal, lezen en rekenen, moeten scholen er voor waken de expressievakken, waaronder muziek, niet onder te laten sneeuwen. De huidige omstandigheden in de culturele sector vragen van muziekdocenten die op scholen les geven, andere vaardigheden dan in het reguliere muziekschoolonderwijs lange tijd gewoon waren. Inmiddels wordt het belang van expressieve ontwikkeling bij jonge kinderen meer en meer erkend. Minister Bussemaker van Cultuur onderstreepte onlangs het belang van muziekeducatie in het cultuuronderwijs.

Wat gebeurde er op basisschool De Muldershof?
Gedurende zijn opleiding ‘Muziek Aan De Basis’ van het Gehrelsinstituut en het Codarts conservatorium in Rotterdam, zocht Job van Duijnhoven, muziekdocent, een basisschool om als stage een aantal muzieklessen te geven. Op De Muldershof was iedereen snel enthousiast en werden 5 domeinen aangeboden die de muzikale vaardigheden bij kinderen aanspreken: zingen, luisteren naar muziek, muziek maken, muziek noteren en bewegen op muziek.

De leerlingen bleken tijdens de lessen verrast omdat ze met eenvoudige muziekinstrumenten aan het werk konden. Anderen spraken hun verbazing uit over hoe gemakkelijk ze konden zien hoe toonhoogte verloopt door een grafisch overzicht met lijnen op het bord.

Een van de leerkrachten vertelt dat ze het mooi vindt dat alle kinderen tijdens deze lessen succeservaringen kunnen opdoen. “Muziek spreekt vaardigheden aan die op een andere manier niet zo snel en vanzelfsprekend aan bod komen: luisteren naar wat je zelf doet, wat je teweeg brengt, luisteren naar anderen, samenwerken, samen plezier beleven en elkaar waarderen”, aldus juf Laura van groep 5.

De kinderen van buurschool Het Klokhuis maken deze weken kennis met de muzieklessen van Job van Duijnhoven. Over een paar weken kun je lezen hoe zij dat ervaren hebben.