Lezing Rini Kerstens over gallen bij IVN Laarbeek

NULL

Lezing Rini Kerstens over gallen bij IVN Laarbeek


Aarle-Rixtel - Rini Kerstens uit Erp is donderdagavond 17 september in het IVN-gebouw te Aarle-Rixtel om een lezing te geven over het fascinerende natuurverschijnsel gallen. Niet iedereen zal bekend zijn met dit verborgen verschijnsel uit de natuur.


Een gal is een reactie van een plant op de aantasting van een ander organisme. De galappel, schitterend glanzend rood en bolrond aan de onderkant van een eikenblad, is het meest bekend. Maar er bestaan heel erg veel verschillende gallen, in ons land zeker meer dan 800 soorten. Gallen komen voor op de eik, maar ook op veel andere plantensoorten: van hondsdraf tot grove den, van riet tot beuk, roos, braam, wilg, boerenwormkruid, akkerdistel, van brandnetel tot inlandse vogelkers. Veel gallen worden veroorzaakt door verschillende soorten insecten, maar ook onder de aaltjes, mijten en schimmels zijn galverwekkende soorten. Gallen komen voor in, op en aan bladeren, aan takken en wortels, in bloemen en vruchten. De levenscyclus van veel galbewoners is ingewikkeld, generatie- en gastheerwisseling spelen een rol. Kortom, gallen vormen een heel breed thema, boeiend voor zowel planten- als dierenliefhebbers.

Oud-biologieleraar Rini Kerstens zal op de van hem bekende humoristische manier hier een mooi verhaal met boeiende dia’s over verzorgen. Het is leuk dat dit uit de naaste omgeving komt, want Rini Kerstens komt uit Erp en heeft de voorbeelden van de gallen in zijn omgeving waargenomen. 

Zo kan er veel worden opgestoken over de natuur in Laarbeek en naaste omgeving. Alleen al vanwege de woordspelingen en de humor is het een genot naar de lezingen van Rini Kerstens te luisteren. IVN Laarbeek hoopt dan ook dat een talrijk publiek deze gratis lezing bij gaat wonen. 

De lezing wordt gehouden op 17 september vanaf 20.00 uur in het IVN-gebouw. Het clubgebouw van het IVN is gelegen aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel, komende vanaf de kom van Aarle-Rixtel de eerste zandweg rechts, achter het volkstuincomplex. De toegang is gratis, net zoals de gezelligheid.