Wilde planten als groente en geneeskruid

Algemeen

Beek en Donk - Seniorenvereniging KBO Beek en Donk houdt samen met ViERBINDEN en Kruiswerk Laarbeek een lezing met een beamerpresentatie over ‘Wilde planten als groente en geneeskruid’. Dit vindt plaats op maandagavond 25 januari om 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum, Otterweg 29 te Beek en Donk.

De presentatie wordt verzorgd door de voorzitter van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Ido Cranen. Een aantal ouderen kunnen zich het nog herinneren: de Schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur in de directe omgeving van Beek en Donk heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Cranen gaat over veel: een soep met Zevenblad, salade met Kraailook, kloven en Smeerwortel, jeuk en Viooltjes, zenuwpijn en St. Janskruid…. en nog veel meer.

In de lezing wordt ingegaan waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas komen. De dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in dit natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat men onkruid noemt, heel bruikbaar in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel is. Dat groeit prima zonder gif en kunstmest. VELT-Gemert heeft er vijfentwintig jaar ervaring mee die zij graag wil delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.

Aan deze avond zijn geen kosten verbonden, maar in verband met de organisatie moet u zich wel even aanmelden. Aanmelden vóór 22 januari per telefoon, briefje of e-mail bij: M.C. van der Heijden, Magnolia 9, Beek en Donk. Tel. 0492-464712 of mail: m.c.van.der.heijden.thijssens@gmail.com.