Afbeelding

Lezing Aarlese heemkundekring over Dokter Wiegersma

Algemeen

Aarle-Rixtel - In zaal Van Bracht wordt op maandag 15 februari om 20.00 uur een lezing gegeven door Lex van de Haterd over zijn nieuwste boek met als titel: ‘Nieuw licht op leven Wiegersma’.

Het gaat over het leven en werk van Hendrik Wiegersma. Het verhaal zal chronologisch worden opgebouwd aan de hand van foto’s en reproducties van zijn werk. Grofweg zal voor de pauze het leven en werk vóór de Tweede Wereldoorlog worden behandeld en na de pauze zijn leven en werken erna. Daarbij wordt globaal de volgende lijn gevolgd: geboorte in Lith, zijn studietijd, de vestiging in Deurne als arts, zijn gezinsleven, zijn ontwikkeling als kunstenaar, het conflict met Joep Nicolas als gevolg van liefdesaffaires. Ook zijn vriendenkring en kunstenaarsnetwerk, zijn successen als schilder en de relatie met Antoon Coolen worden besproken. De houding in de 2e WO, de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap na de oorlog, zijn veelzijdigheid en het conflict met Jan Engelman zijn onderwerpen van de lezing. Als slot volgen de laatste jaren van Wiegersma en wanneer er nog tijd over is zal hij nog even ingaan op de waardering voor Wiegersma na zijn dood.

Dhr. van Haterd heeft in zijn onderzoek voor de nieuwe biografie veel nieuwe dingen ontdektdie nog niet eerder bekend waren, dus dat maakt het extra interessant, zeker één dag na verschijning van het boek. Dhr. van Haterd zal, hoewel hij wetenschapper is, zijn verhaal in eenvoudige taal brengen. Hij is een enthousiaste verteller en geen lezer. Lex van de Haterd is de nieuwe conservator van museum De Wieger in Deurne. Hij is de opvolger van Frank Lubbers. In tegenstelling tot Lubbers gaat van de Haterd onbezoldigdaan de slag. Van de Haterd was eerder al eens gastconservator van de Wieger. Hij is nog werkzaam als schoolbestuurder in Amersfoort. Daardoor wordt hij nu alleen verantwoordelijk voor het Creatieve deel van de functie. Het bestuur van het museum voert de directie. De heer van de Haterd is neerlandicus, onderzoeker en publicist.

Op 14 februari komt zijn nieuwe boek uit. Een echte biografie. Dit is het eerste werk dat alle facetten van het leven van Wiegersma belicht. Zijn boek zal hij na de lezing aanbieden en signeren. Ook heeft hij nog antiquarische boeken en spotprenten van Wiegersma en Antoon Coolen. Leden gratis entree, niet-leden betalen €2,50.