Afbeelding

Kleinschalige woonvoor- ziening in voormalige pastorie

Algemeen

Aarle-Rixtel – Er wordt momenteel hard gewerkt om het gebouw van de voormalige monumentale pastorie, later het klooster 'Huize Angela', in Aarle-Rixtel te transformeren naar een kleinschalige woonvoorziening pal naast de kerk in het centrum van Aarle-Rixtel. Medio juni zullen de eerste bewoners hun studio betrekken.

‘Stuurvrouw’
“Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan”, vertelt kersverse onderneemster Marjolein Wissema, woonachtig in Beek en Donk. Het oorspronkelijke idee om in samenwerking met Zorghuis Deurne het pand te gaan exploiteren, heeft ze vanwege de recente ontwikkelingen binnen die organisatie laten varen. “Maar dat heeft me niet van mijn droom afgebracht om in dit prachtige monumentale pand een woonvoorziening te creëren waarbij ik zelf aan het roer sta. Ik heb ruim 24 jaar ervaring in de reguliere zorg dus ik weet waar ik over praat. We moeten ‘terug naar vroeger’ en daarmee bedoel ik terug naar aandacht en tijd voor mensen. Ik wil hier géén woonresidentie of chique villa creëren maar een warme en veilige thuisplek waar die rust en tijd nog bestaat en waar mensen zorg naar indicatie ontvangen. Alles wat goed geregeld moet zijn, moet goed zijn; ik houd van transparantie. Een vorm van kleinschalig wonen is naar mijn idee dé manier om dit allemaal te laten samenkomen. Ook ikzelf zal op de werkvloer te zien zijn, want we doen het met elkaar”, legt Marjolein enthousiast uit.

De Pastorie
De nieuwe woonvoorziening krijgt de naam ‘De Pastorie’ (voluit De Pastorie wonen• zorg• welzijn). Robert Hellings van IRIS Vastgoed B.V. uit Beek en Donk draagt, ondersteund door diverse Laarbeekse bedrijven, als ontwikkelaar en verhuurder van het pand zorg voor de uitvoering van het bouwproject en is enorm enthousiast over de plannen van Marjolein. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd, verbouwd en heringericht. Er worden 22 studio’s en twee appartementen voor echtparen, elk met eigen sanitaire voorzieningen, gerealiseerd; niet alleen in het gedeelte waar vroeger de zusters huisden maar ook in de pastorie zelf. “De buitenzijde wordt geschilderd en krijgt een nieuwe, warme look, een uitstraling die helemaal past bij de visie van Marjolein”, aldus Hellings. “Naast de woonstudio’s worden er ook een drietal algemene ruimtes gecreëerd waar gezamenlijk kan worden gegeten, over de hele dag (beweeg)activiteiten plaatsvinden en ruimte is voor dagbesteding. De dagbesteding zal plek gaan bieden aan 5 à 6 cliënten per dag. Al met al hebben we straks per dag ruimte voor zo’n 35 cliënten c.q. gasten die bij ons een vers gekookte maaltijd willen komen eten”, legt Marjolein uit.

Het realiseren van de droom
“Binnenkort start ik met het werven van goed en gekwalificeerd personeel, zowel voor de zorg- als activiteitenbegeleiding. De Pastorie gaat werken met een 24-uurs bezetting waarbij er tijdens de nacht altijd een nachtportier en een verzorgende aanwezig zullen zijn, dit om de kwaliteit van zorg te waarborgen. De doelgroep waarop De Pastorie zich richt, moet een afspiegeling zijn van de maatschappij: “Bijna iedereen kan bij ons terecht, als je maar een zorgindicatie hebt. De zorgzwaarte kan variëren van licht tot heel zwaar. Het personeel wordt ingezet op basis van de indicaties. In eerste instantie starten we met cliënten die een PGB hebben maar met het oog op de nabije toekomst sluit ik niet uit dat we ook op basis van zorg in natura gaan werken. Eén ding is zeker: de zorg zal dynamisch zijn. We starten niet voor niks op deze dynamische plek in het dorp!”

Binnen afzienbare tijd zal de website van De Pastorie in werking treden. Tot die tijd is alle informatie over De Pastorie zorg• wonen• welzijn te vinden op facebookpagina https://m.facebook.com/pastorie.aarlerixtel/.