Afbeelding

Bezigboek: Voor als je niet meer de jongste bent

Algemeen

Lieshout - Piet van Rongen uit Lieshout en zijn zus Ine uit Oss stelden een prachtig boek samen voor ‘mensen die niet meer de jongste zijn’. Het boek heet BezigBoek. Ine schreef de prachtige verhalen, de kwissen, de woordspelletjes, de gedichtjes. Piet, graficus van huis uit, illustreerde het boek, vulde het aan met kleurplaten en puzzels en gaf het uit. De MooiLaarbeekKrant spreekt met de illustrator/uitgever, woonachtig in de Lieshoutse bossen.

Schot in de roos
“Het boek was een schot in de roos!”, zegt Piet. “Ouderen reageerden laaiend enthousiast op het Bezigboek, dat we in maart 2015 uitgaven. We denken na over een vervolg. Uit de reacties maken we op dat ouderen vaak samen met hun (klein)kinderen het BezigBoek gebruiken. Zo hebben we het ook bedoeld”, vertelt Piet enthousiast.

Verrassing
“Mijn zus, van huis uit balletlerares, schreef graag humoristische verhaaltjes en gedichtjes. Toen zij zelf ook ‘de jongste niet meer was’, gaf zij als vrijwilligster bewegingsles aan senioren in Oss. Ter afwisseling gebruikte ze verhaaltjes, gedichtjes en spelletjes. Later is mijn zus deze verhaaltjes ook gaan voorlezen in andere verzorgingshuizen. Toen pas bleek dat de verhalen, de spelletjes, de liedjes, de kwissen en de woordspelletjes ook door dementerenden, zéér werden gewaardeerd!”

BezigBoek
“Mijn zus is inmiddels 74 jaar oud”, zo gaat Piet verder. “Haar actieradius is kleiner geworden. Jammer voor bewoners van verzorgingshuizen, die zo van haar verhalen, gedichtjes en spelletjes konden genieten! Daarom besloten we alles in een handzaam boek te bundelen.” BezigBoek telt 122 fleurige pagina’s, met een duidelijk lettertype. Het boek kan door de praktische spiraal open op tafel gelegd worden.” Het zou eigenlijk bij elk verzorgingshuis en bij elke opa en oma op leeftijd, op tafel mòeten liggen”, zegt Piet met enige stemverheffing. “Zeg nou zelf, het is toch hartstikke leuk om samen met je bezoek een half uurtje te gaan zitten puzzelen of kwissen? Op het einde van het bezoek blijven ‘opa en oma’ met een positief gevoel achter en ook de bezoeker gaat met een goed gevoel naar huis.”

Het Bezigboek, ISBN 978-90—823535-0-1, kost €19,95, is te koop bij verschillende boekhandels, o.a. Van Helvoort in Beek en Donk, maar kan ook besteld worden via de uitgever: Piet van Rongen, Lijsterlaan 6a 5737 PG Lieshout, T 0499 425200, post@bezigboek.nl.