Afbeelding

Lezing bij IVN Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Sommigen zeggen dat je voor wat betreft de natuur tussen juli en februari beter een winterslaap kunt houden. Zo weinig is er dan te zien in vergelijking met de uitbundige lentemaanden maart, april, mei en juni. Iets van dit gevoel wordt ongetwijfeld overgebracht door Gerard Compiet, die op 17 maart vanaf 20.00 uur een lezing verzorgt voor het IVN Laarbeek over Vogels in het voorjaar.

Vogels zijn immers nooit zo uitbundig als in de lente; en hoe meer men over hun gedrag weten hoe meer men het herkennen en ervan kunnen genieten. Verteld wordt hoe de vogels in de omgeving in de lente weer volop tot leven komen. Vooral de mannetjes roeren zich dan. Met hun steeds herhaalde zang proberen ze een territorium te claimen en een vrouwtje te veroveren. Het is paartijd en er moeten nesten gebouwd worden. Sommige vogels knutselen een ingenieus nest in elkaar, andere houden het eenvoudig. Dan worden er eitjes gelegd en uitgebroed en komen er na enkele weken jonkies tevoorschijn.

Gerard Compiet heeft al zijn hele leven grote belangstelling voor het gedrag van vogels. Zijn kennis heeft hij vooral vergaard door veel tijd in de natuur door te brengen, door vogels te observeren en zich te verdiepen in de literatuur. Met zijn ruime ervaring in het onderwijs is hij moeiteloos in staat anderen enthousiast te maken voor het vogelleven. Zijn presentatie wordt ondersteund met beeld en geluid.

De lezing wordt gehouden op donderdag 17 maart op de bekende locatie in het clubgebouw van het IVN aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel. Komend vanaf Aarle-Rixtel is het de eerste zandweg rechts achter het volkstuincomplex. De lezing begint om 20.00 uur. Dit is een avond om niet thuis te blijven. Van harte aanbevolen.