Bijzondere lezing bij Aarlese Heemkundekring

Historie Kunst en Cultuur

Aarle-Rixtel - In conferentiecentrum De Couwenbergh wordt – onder auspiciën van de Aarlese heemkundekring – op dinsdag 4 oktober om 20.00 uur een lezing gegeven door Arnold-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur aan de Katholieke universiteit te Tilburg met als titel: 'Hier was Bertram. Zoektocht naar een verloren leven'.

Op zoek naar de geschiedenis van zijn eigen huis stuitte Arnold op de dramatische geschiedenis van een Joodse familie en een zoon die is vermoord in Auschwitz. In zijn lezing doet hij verslag van zijn zoektocht naar Bertram Polak(1918-1942) en zijn nabestaanden. Langs allerlei wegen kwamen steeds meer puzzelstukjes boven water in de vorm van documenten, foto's en bovenal persoonlijke herinneringen. Uiteindelijk kwamen dertig familieleden uit de Verenigde Staten, Israël en Nederland samen in Tilburg om de herinnering een plek te geven in de vorm van een struikelsteen voor het ouderlijk huis van Bertram.

In zijn lezing en de aansluitende film, gemaakt door de Stichting Verhalis, volgt men de zoektocht van Arnold  en proberen ze vast te stellen wat het betekent als iemand op - in de woorden van Daniel Mendelsohn - geconfronteerd met de enormiteit van alles wat er is en alles wat er ooit is geweest, de beslissing neemt om nog één keer terug te gaan, een tijdje te wroeten in het puin van het verleden en niet alleen te zien wat er verloren is gegaan, maar ook wat er nog te vinden is. De lezing begint om 20.00 uur. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,20. Leden zijn gratis welkom.