Opleiding tot natuurgids

Algemeen

Laarbeek - In september 2016 start een nieuwe IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) die samen door verschillende IVN afdelingen in Zuid-Oost Brabant wordt georganiseerd (Asten-Someren, Geldrop, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen c.a.). Daarom worden de lessen ook op verschillende locaties verzorgd. Deze opleiding is bedoeld voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving en is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger.

De NGO is een opleiding van 1,5 tot 2 jaar, waarbij veel eigen inzet wordt gevraagd van de cursisten. Na afloop krijg je een landelijk erkend diploma. De opleiding telt ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en 20 praktijkoefeningen/excursies. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten te doen. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week. De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die veelal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt.

Met de opleiding krijg je een gedegen basiskennis van flora en fauna, ecologie en duurzaamheid. Tegelijkertijd leer je hoe je deze kennis kunt overbrengen op anderen, hoe je met een groep op stap gaat voor een excursie en hoe je zo’n excursie voor alle deelnemers leuk maakt. Iedereen beleeft de natuur immers op zijn of haar eigen manier. Bovendien leer je het gebied van de afdelingen goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. Voorwaarde voor deelname is lid zijn of worden van een van de organiserende IVN afdelingen en de bereidheid om actief mee te doen binnen de afdeling, bijvoorbeeld als (jeugd-)gids of lid van een werkgroep. Dus: Wilt u ook meer weten over de natuur en graag vertellen over flora en fauna? Word dan Natuurgids. Mensen binnen Laarbeek die geïnteresseerd zijn of zich willen aanmelden als deelnemer voor de opleiding kunnen via e-mail contact opnemen met Annette Brand van IVN Laarbeek (annette.brand@ik.nu).