Afbeelding

Stichting Vrienden van Ghana-Laarbeek bezoeken project

Algemeen

Laarbeek - Vrijwilligers van Stichting vrienden van Ghana-Laarbeek hebben in de afgelopen weken een bezoek gebracht aan het project wat deze stichting ondersteund in Ghana. Dit project behelst een revalidatiecentrum waar ze hebben gezien wat een prachtige resultaten behaald worden in het maken van arm- en beenprotheses.

Het is een waar feest te zien hoe blij mensen worden als ze soms na jaren met krukken te hebben gelopen geholpen worden aan een goed passende prothese en weer zicht hebben op een toekomst met vele kansen en mogelijkheden. Niks geen krukken meer of thuisblijven en de dag zien door te komen op een matje in een stoffig hutje. Mr. Charles Mensah en zijn team krijgen nu nog twee keer per jaar 10 weken ondersteuning van een Nederlandse orthopedisch instrumentmaker die hen de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Het ligt in de bedoeling dat deze Nederlandse expertise op korte termijn niet meer nodig is. Deze revalidatie kliniek is ondertussen bekend in het hele land. Vanuit heel Ghana komen mensen soms na dagen reizen op het centrum met de vraag of ze geholpen kunnen worden. Op het moment dat de Laarbeekse bestuursleden daar waren, kwam er zelfs een verzoek vanuit Nigeria!

In december 2015 is door de stichting een container verscheept naar het project. Dit omdat het materiaal om protheses te maken niet voorhanden is in Ghana. In deze container zaten ook materialen die hen zijn geschonken. Onder meer door Fysiotherapiepraktijk Kemps en Maas uit Lieshout. Deze heeft prachtige apparaten geschonken waarmee de doorbloeding van de spieren verbeterd wordt. Voorwaar een noodzaak bij aanpassing van protheses. Vanuit het Zorg om het Dorp Mariahout werden enkele afgeschreven computers gedoneerd. Bij aankomst op het project bleken zowel de computers als het fysio materiaal al volop in gebruik genomen te zijn.

Met een tevreden gevoel wordt er teruggekeken op dit bezoek. De Laarbeekse bijdrages zijn voorlopig nog hard nodig, de materialen die nodig zijn voor het vervaardigen van een passende prothese kan een Ghanees niet volledig betalen. De stichting ondersteunt hierin.

Wilt u donateur worden van deze stichting, of een eenmalige bijdrage doneren? Kijk op hun facebookpagina of op de website voor verder informatie en voor meer foto’s.