Martin Jacobs
Martin Jacobs

Martin Jacobs 25 jaar brandweerman in Lieshout

Algemeen

Lieshout - Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat Martin Jacobs onderdeel werd van het Lieshoutse brandweerkorps. Mari van der Heijden, toenmalig commandant, zag in Martin de juiste kandidaat om zijn team te komen versterken.

Mari heeft dat toen al heel goed ingeschat want nog steeds staat Martin bekend als een brandweerman die naast het nodige technische inzicht, beschikt over de gave om altijd het hoofd koel te houden. Die laatste eigenschap is net zo belangrijk als de eerste want je weet als brandweerman immers nooit waar je voor komt staan. En al zijn de aard en de frequentie van de uitrukken in een dorp als Lieshout natuurlijk niet te vergelijken met die van een stad als Eindhoven, het zijn wel vrijwel altijd gebeurtenissen die flink inhakken op alle betrokkenen.

"Gelukkig hebben wij een mooi 'clubke',
dan hou je dat ook lang vol"

Wanneer je Martin vraagt wat op hem persoonlijk de afgelopen 25 jaren de meeste indruk heeft gemaakt, dan noemt hij de grote branden en ongevallen, waarbij ook doden te betreuren waren. Het is volgens Martin op die heftige momenten vooral zo belangrijk dat je als brandweerkorps ook een team bent, dat je kunt vertrouwen op je collega's. "Gelukkig hebben wij een mooi 'clubke', dan hou je dat ook lang vol", aldus Martin.

Het Lieshoutse korps, onderdeel van Brandweer Laarbeek, is onlangs, als gevolg van natuurlijk verloop, versterkt met drie jonge collega's. Eén daarvan heeft zijn opleiding al afgerond, de andere twee wacht eerst een traject van opleiding en daarnaast begeleiding door de ervaren collega's: "Ik adviseer die jongens om goed naar de oudere collega's te kijken", stelt Martin. "Die hebben veel ervaring in huis. Daarnaast vind ik het net zo belangrijk dat wij ook openstaan voor de kennis over de nieuwste ontwikkelingen die deze jongens door hun studie meebrengen. In die 25 jaren heb ik sowieso veel zien veranderen. Vroeger was het 'ons kent ons', een kleine organisatie, langer niet zo zakelijk als nu. De brandweer van nu is een professionele organisatie waarbij terecht van iedereen wordt verwacht dat de techniek bijgehouden wordt, zowel op het gebied van brandbestrijding als technische hulpverlening. Ik denk bij dat laatste dan bijvoorbeeld aan de opkomst van de elektrische auto, dat vraagt weer om een heel andere benadering wanneer die in brand vliegt. Realistisch oefenen blijft daarom zo belangrijk, maar soms wordt er ook wel veel van de flexibiliteit van de vrijwilliger verwacht."

Op de vraag of hij nog ideeën heeft over verbeteringen van de veiligheid in deze regio, heeft Martin de passende oplossing al klaar: "Enkele weken terug zijn wij met het korps en partners naar het vliegveld Twente geweest waar Politie, GGD, brandweer en defensie op allerlei inzetten realistisch kunnen oefenen. Zoiets hebben wij in Zuidoost Brabant ook echt nodig. Dus gewoon kopiëren die handel naar het MOB-complex in Mariahout!"