Afbeelding

Feesten om vluchtelingen te helpen?

Algemeen

Beek en Donk - Peter Ronkes Agerbeek vertelt dat 40 kilometer meewandelen tijdens de Nacht van de Vluchteling weliswaar vermoeiend is, maar ook inspirerend. Gezèllig zelfs. Nu organiseert hij bovendien samen met de vrienden rond René Vermaes een benefietoptreden.

Beetje bizarre combinatie?
Gezellig doen rond ellende. Is dat niet wat onsmakelijk? Peter reageert beschaamd noch verstoord: “Weet je, er zijn zoveel bedelpartijen om mensen te helpen, dat de strijd om aandacht bijna ondoenlijk is. Met het neerzetten van een prestatie laat je mensen zien, dat je er zelf ook wat voor over hebt. Dat ene nachtje afzien is natuurlijk niet te vergelijken met wat vluchtelingen doorstaan. Zij zijn vaak weken, maanden soms, onderweg om aan geweld te ontkomen. Onze wandeling zorgt voor aandacht en voor waardering. Niks mis mee, toch!”

Prestatie oké, maar feest?
Een middagje in de Muziektuin met vrolijke muziek, met een glaasje bier of wijn. Past dat nog wel bij zo’n treurig doel? Peter vindt het goed uit te leggen waarom zulke middelen mogen worden toegepast. “Die nachtwandeling en het inzamelen van geld daarvóór, is inderdaad een soort vriendschappelijke wedstrijd. Die geld oplevert voor de mensen in nood die we in hun regio helpen. Dat geldt ook voor het benefietoptreden van Simits op 24 april. Die hele zondagmiddag in de Beek en Donkse Muziektuin is vervuld van muziek waar mensen op af komen. Als die nu van hun feestbudget een klein beetje in mijn pet gooien voor de Nacht van de Vluchteling, dan mogen ze daar best bij lachen.”

Muziek om geld uit de zakken te kloppen?
“Ach, wie dat zo wil zien… maar als mensen hun oren laten strelen door een waanzinnig plezierig orkest, is het dan zo misplaatst te vragen of ze ook iets leuks met hun knip doen? En naast de muziek ben ik er ook zelf: wie informatie wil, die roept maar. De achtergrond van deze noodzaak is tijdens een gesprekje beter over te brengen dan in een trieste meelijkwekkende advertentie. Daarvoor kan iedereen me ook altijd bellen op 06-53362942 of mailen: info@petertbd.nl.”

Het Benefiet
maakt deel uit van de eerste aflevering van de Muziektuinpodium-optredens. Simits speelt zondag 24 april vanaf 16.00 uur en draagt zo bij aan Peters deelname aan de Nacht van de Vluchteling. Simits speelt klezmer: traditionele Jiddische muziek uit Oost-Europa. Simits geniet een stevige reputatie op dit gebied. De groep is te zien op veel podia. In het buitenland zetten ze regelmatig muzikale luister bij aan o.a. de Gentse feesten en aan het jaarlijkse theaterfestival in Avignon e.d.

Wie niet naar de Muziektuin komt vindt alle informatie op www.nachtvandevluchteling.nl/peterronkesagerbeek. Via die pagina kan ook een gift worden overgemaakt. Dat mag zelfs nu al. Niet één cent die je geeft, heb je ooit beter besteed!