Afbeelding

Scouts Lieshout-Mariahout op zoek naar de Toekomstboom

Algemeen

Lieshout/Mariahout - Na een noodkreet uit een andere dimensie gaat een ploeg scouts op zoek naar de toekomstboom die verantwoordelijk lijkt voor al het leven op aarde en dat in de andere dimensie. Hun doel is om deze boom koste wat kost te beschermen tegen mensen die de boom graag willen omhakken.

Scouting Regio Helmond organiseert jaarlijks de Regionale Scouting Wedstrijd (RSW). Het thema van de RSW van 2016 was De Toekomstboom. 12 Leden van Scouting Lieshout-Mariahout, in twee teams, hebben aan dit evenement deelgenomen.

Tijdens deze wedstrijd, van 16 tot 18 april op het terrein van ‘De Zandbergen’ in Stiphout, zijn de scouts volledig op zichzelf aangewezen; de leiding kampeert op ongeveer 300 meter afstand en mag géén hulp bieden. De organisatie had een aantal opdrachten bedacht en een onafhankelijke jury beoordeeld nauwlettend alle activiteiten en uitvoering.

De scouts werden vrijdag door leiding en ouders ‘achtergelaten’ op een verlaten bosperceel (zonder elektra en beperkt water). Elke groep kreeg van de organisatie een plekje in het bos toegewezen. Iedere groep moest de tent, pionierpalen, touwen, keukentje, aankleding, slaapspullen, water, etc. gezamenlijk naar hun plek verplaatsen door het losse zand. Daarna moest de tent opgezet worden en de bedden klaar worden gemaakt voor de nacht. Er was verder de opening door de Explorers van Scouting Stiphout, een avondspel en een kampvuur.

Na het ontbijt werd zaterdag gestart met het pionieren van de keuken/tafel om later het diner op voor te kunnen bereiden en te nuttigen. Beide teams van Scouting Lieshout - Mariahout zijn voortvarend aan de slag gegaan. Door de strenge jury werden alle bouwactiviteiten nauwkeurig beoordeeld. Tijdens de lunch zag de lucht al snel zwart van de lichtelijk verbrandde tosti's. Hierin was het tijd om aan de hike te beginnen.

In een route moesten de vier elementen vuur, aarde, licht en water worden verzameld. Onderweg moest er ook flink worden gepuzzeld. Ook verzorgde de Groene Campus een leerzame post waar verschillende activiteiten plaatsvonden. Niet bij alle groepen verliep de route helemaal vlekkeloos.

Met alleen ingrediënten en een korte instructie gingen de scouts aan de slag voor het avondeten, Chili con carne. Een bezoekje van de leiding was toegestaan na het eten en de afwas. Trots konden alle groepen de eigen prestaties aan hun leiding laten zien.

De laatste dag van de RSW. Na het ontbijt werd zondag gestart met het opruimen van de tenten, gepionierde keukens en andere bouwwerken. Na de lunch was het tijd voor de prijsuitreiking, waarbij bleek dat één van de teams van Scouting Lieshout – Mariahout de meeste punten voor de ‘fair play trofee’ verzameld had. In het trotse bezit van deze trofee werden de scouts, moe van alle inspanningen, weer verenigd werden met hun ouders en leiding. De teams van Scouting Lieshout – Mariahout hebben een super prestatie neergezet tijdens deze RSW.