Afbeelding

Vogelwandeling met De Ortolaan in de Biezen

Algemeen

Beek en Donk - De tweede vogelwandeling van de vogelwerkgroep van het IVN Laarbeek, de Ortolaan, start op zondag 24 april om 8.00 uur. De wandeling begint bij de weg die zich bevindt voor het adres de Biezen 5, dat is vanaf Beek en Donk gezien over de Peeldijk/Biezen via het missieklooster en dan bij het gebied de Biezen aangekomen is het bij de kruising niet naar rechts richting boswachterswoning, maar naar links, waar al heel snel de boerderij de Biezen 5 staat, en daar bij dat huis vertrekt de wandeling.

Vanuit hier kan men in verschillende richtingen vertrekken. Er is een mogelijkheid om in noordelijke richting te gaan naar de grensgebieden van Laarbeek en Gemert. Hier was vorig jaar van alles te zien. Beflijster, gele kwikstaart, roodborsttapuit, wielewaal, boompieper, fitis, geelgors en wulp waren in 2015 op onderscheidene momenten in april alle waar te nemen. Dat wil niet zeggen, dat deze alle op deze ochtend ook te zien zijn, maar er is wel kans. Behalve in noordelijke kan men ook in zuidelijke richting wandelen naar de omgeving van de boswachterswoning. Via nieuwe paden kan men diep de Biezen in. Ook hier staan de gevarieerdheid van het landschap en het beheer van Staatsbosbeheer borg voor een rijk gevarieerde natuur. Zeldzaamheden als de houtsnip, de fluiter en de sprinkhaanzanger waren hier in 2015 te spotten. De omgeving van de Biezen staat borg voor een rijke natuur. Hier zijn meerdere wandelingen te maken, waaruit deze ochtend een keuze gemaakt moet worden. Onlangs overleed natuurkenner Wim Renders , die even verderop richting Bakel een bekende natuurcamping exploiteerde. Hij was ook een trouw bezoeker van de contactavonden van het IVN. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het mooi en natuurrijk houden van deze omgeving. Op deze ochtend wordt wel even aan hem gedacht. Door de vogelpracht van deze omgeving te laten zien, levert de Ortolaan een bijdrage aan het levend houden van zijn erfenis.
De wandeling in de Biezen begint om 8.00 uur duurt tot ongeveer 10.00 uur.

De bijgaande foto van Jaap Wijdenes uit Beek en Donk laat een boerenzwaluw zien. Deze zijn in deze tijd teruggekomen uit Afrika, en zijn mogelijk te zien bij de boerenschuur bij de nog in gebruik zijnde boerderij, waar de route, zoals die waarschijnlijk op deze ochtend gelopen wordt, langs voert.