Afbeelding

Wandelingen IVN door de groene long

Algemeen

Laarbeek – Het IVN Laarbeek heeft op Tweede Pinksterdag weer twee boeiende wandelingen, beide door de groene long, maar wel op een heel ander moment van de dag en met een verschillende insteek.

Op deze 16e mei is de eerste wandeling in de ochtend door het schitterende natuurpark de groene long, waarvoor iedereen welkom is. De wandeling begint om 10.00 uur bij het parkpaviljoen, Parklaan 3, te Beek en Donk, en duurt ongeveer twee uur. Onder begeleiding van gidsen ziet u de mooiste plekjes. Tijdens deze tocht maakt men kans op het zien van bijzondere vogels als de groene specht, de boomklever en de ijsvogel. In de groene long staan veel bomen, struiken en planten, zowel inheemse als uitheemse. De vijvers en waterpartijen vergroten de biodiversiteit in dit unieke stukje Beek en Donk. Water uit de Zuid-Willemsvaart, regenwater uit de Beekse Akkers en plaatselijk kwelwater leveren alle een bijdrage tot de waterhuishouding van de groene long. In de afgelopen jaren zijn er van omliggende buurten hier en daar hemelwaterriolen aangelegd om de doorstroming te bevorderen. Sommige delen van de groene long hebben een meer natuurlijke uitstraling, andere delen een meer cultuurlijke uitstraling. Het is boeiend deze afwisseling te beleven.

In de avond van 16 mei vindt er nog een wandeling door de groene long plaats , deze in het kader van de Nationale Vogelweek. Deze wandeling is speciaal gericht op vogels en wordt verzorgd door vogelwerkgroep de Ortolaan van het IVN. De wandeling start om 19.00 uur. Anders als bij de andere wandelingen moet je je voor deze aanmelden bij www.vogelweek.nl. Men krijgt dan opnieuw de kans dit heel gevarieerde natuurpark te ervaren met veel waterpartijen, veel verschillende boomsoorten, bloemenweides en prachtige doorkijkjes. Er zijn enkele gidsen van de vogelwerkgroep aanwezig die veel kunnen vertellen over de vogels. De wandeling is gericht op de beginnende vogelkijker. Mogelijk kan men bijzondere broedvogels zoals de ijsvogel waarnemen. Het startpunt van de wandeling is bij de hoofdingang van het gemeentehuis van Laarbeek in Beek en Donk. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.