Afbeelding

Natuurwandeling bij Voorbeemd/Goorloop

Algemeen

Beek en Donk – Het IVN verzorgt zondag 12 juni een wandeling in het gebied ten noorden van de wijk Voorbeemd in Beek en Donk, grenzend aan de Goorloop.

In dit gebied is men in 2013 gestart met het inrichten van een nieuwe groenzone met de bedoeling de Goorloop beter te kunnen laten functioneren als ecologische verbindingszone waardoor het leefgebied van dieren zoals de kamsalamander, heikikker, riet- en struweelvogels en dagvlinders verbetert. Ook is het de bedoeling het leefgebied van de patrijs en dat van de ijsvogel te verbeteren.

Al deze dieren hebben voedsel en broedgelegenheid nodig. Daarom is stromend water (Goorloop), de aanwezigheid van poelen en een kleinschalig afwisselend landschap met graanveldjes, bloemrijke randen en schuilgelegenheid nodig. Voor een groot gedeelte is dat het landschap zoals het er ongeveer 100 jaar geleden uitzag.

Een ander belangrijk doel van de herinrichting is de vorming van een regenwaterberging. Dit om de overlast van regenwater in de woonwijk te beperken. Hiervoor zijn sloten gegraven die dienen als bergingsvijvers. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat de lager gelegen weilandjes wat natter blijven en dat de oorspronkelijke landschappelijke structuur hersteld wordt. Bij een zeer grote wateraanvoer gaat het water via een overstort naar de nabij gelegen Goorloop.

Wilt u met de gidsen eens een kijkje gaan nemen in het gebied dan bent u van harte welkom op zondag 12 juni om 10.00 uur aan het einde van de Pater de Leeuwstraat waar de Goorloop uitkomt in het kanaal. Dit is ter hoogte van huisnummer 63a. De wandeling zal naar schatting tot ongeveer 12.00 uur duren.