Afbeelding

Serieuze kandidaat in beeld voor Leonarduskerk 

Algemeen

Beek en Donk – Het parochiebestuur is in gesprek met een serieuze kandidaat voor de herbestemming van de Leonarduskerk. Het bestuur kan nog niets loslaten over de plannen van deze kandidaat, maar laat wel weten dat er zeker geen woningbouw in het monumentale gebouw komt.

Voorwaarden

Al sinds januari 2013 is de Leonarduskerk aan de eredienst onttrokken. In 2010 is er een subsidie verstrekt van €150.000,00 voor de renovatie van de Leonarduskerk. Het parochiebestuur ontving dit bedrag op basis van een aantal voorwaarden. De gemeente vindt dat het gebouw al te lang leegstaat en is met het parochiebestuur om tafel gegaan om dit te bespreken en het bestuur te herinneren aan de voorwaarden van de subsidieverstrekking. Zo waren er destijds afspraken gemaakt dat de kerk zo spoedig mogelijk een maatschappelijke herbestemming zou krijgen.

Herbestemming

Het parochiebestuur gaf aan dat zij al jaren bezig is om tot een herbestemming te komen. De organisatie heeft diverse partijen benaderd. De economische crisis en het object zelf maakt het volgens het bestuur zeer moeilijk om partijen warm te krijgen om in de Leonarduskerk te investeren. Daarnaast geeft het parochiebestuur aan dat ook het bisdom een belangrijke stem in het geheel heeft en dat het erg lastig is om een maatschappelijke invulling voor de kerk te vinden.

 Kandidaat

Toch zijn er serieuze vorderingen. De kerk is aangeboden op Funda. Hier zijn diverse reacties op gekomen. Eén reactie daarvan was zo serieus, dat het parochiebestuur nu met deze kandidaat in gesprek is en het nodige vertrouwen hierin heeft. Het parochiebestuur kan nog niets over deze plannen loslaten. Wel hebben zij aan de gemeente gevraagd dat, mocht het plan leiden tot strijdigheden met de momenteel op het perceel aanwezige bestemming, of de gemeente dan bereid is om middels een wijziging hier hun medewerking aan te willen verlenen. De gemeente heeft hier nog geen antwoord op kunnen geven, omdat het nog onduidelijk is wat de plannen voor herbestemming zijn. Wel heeft de gemeente toegezegd dat ze in principe bereid is mee te werken aan een plan dat voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Hierbij wordt aangetekend dat het plan geen concurrent moet zijn voor de voorzieningen die al in Laarbeek aanwezig zijn.