Afbeelding

‘Zo doen we dat hier tegenwoordig’

Algemeen

Lieshout – Het Brabants Dialectenfestival wordt op zondag 12 juni voor de 12e keer gehouden in het centrum van Lieshout. Het festivalthema is: ‘Zo doen we dat hier tegenwoordig’.

Jeugdmiddag
Vrijdagmiddag wordt gestart met de jeugdmiddag. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen van Lieshout en Mariahout hebben zich op school voorbereid op deze middag. De middag wordt gepresenteerd door Marie-Christien. De leerlingen leveren per school een bijdrage en er is een digitale quiz om hun kennis van het dialect te testen.

Martien Coppensprijs
Een dag later (11 juni) is er aandacht voor de Martien Coppensprijs. Dit is een wedstrijd voor documentairefotografie voor vrijetijdsfotografen. Er zijn 55 inzendingen. Van 11.00 tot 13.00 uur vindt de openbare bespreking en prijsuitreiking plaats in Bavaria Brouwerij Café. Aansluitend wordt de fototentoonstelling in het Dorpshuis geopend.

Dialectenfestival
Zondag 12 juni is de dag van het festival. De opening wordt verricht door de voorzitter van het dialectenfestival: Wim Daniels. Onder de gasten bevindt zich een van de ambassadeurs van het festival, Dhr. W. van de Donk, de commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de waarnemend burgemeester van Laarbeek Dhr. H. Willems.

Kraampjes
Na de opening worden op 11 podia – verdeeld over het centrum, binnen en buiten – door diverse zangers, groepen en vertellers afwisselend optredens verzorgd van 12.30 tot 17.00 uur. Informatie over optredende artiesten op de website. Daarnaast zijn er kraampjes i.v.m. dialect. In de kraam van de Heemkundekring Hof van Liessent is o.a. een tentoonstelling van verschillende Brabantse Leesplengkskes

Schrijfwedstrijd
Van 13.00 tot 14.00 uur is er aandacht voor de schrijfwedstrijd die georganiseerd wordt i.s.m. de Stichting Erfgoed Brabant. De wedstrijd is onderverdeeld in 3 categorieën: verhalen, gedichten en liedteksten. De winnaar van elke categorie ontvangt de Brabantse Dialectpenning – genomineerden en winnaars worden bekend gemaakt op zondagmiddag tijdens het festival.

Van 17.00 tot 18.00 uur wordt het festival op de kiosk afgesloten door NL Roots Band Ronald Verstappen. Bij slecht weer is er voor de buitenpodia een vervangende locatie geregeld.

Wie iets heeft met Brabant en Brabants dialect wil dit festival niet missen. Kijk voor meer info ook op www.brabantsdialectenfestival.nl