De Heggemus
De Heggemus Foto: Leo van den Heuvel

Doe mee aan de tuinvogeltelling

Algemeen Natuur

Laarbeek - Vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek vraagt inwoners van Laarbeek om zoveel mogelijk mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Vogelbescherming Nederland organiseert dit jaarlijkse evenement in het weekend van 28 en 29 januari.

De vogelwerkgroep hoopt dat iedereen in Laarbeek met een tuin of balkon gaat meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. In het weekend van 28 en 29 januari telt u een half uur lang, vanuit de luie stoel, alle vogels die in uw tuin of balkon voorbij komen. De resultaten levert u in op www.tuinvogeltelling.nl. Aan de hand van alle waarnemingen wordt ook de Tuinvogel Top tien 2017 van Laarbeek samengesteld.

Op www.tuinvogeltelling.nl staat hoe u precies moet tellen. Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen: Tel op 28 of 29 januari 2017 een half uur de vogels in uw tuin. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Tel het hoogste aantal vogels van een soort die u tegelijkertijd in uw tuin ziet. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan loopt u het risico een vogel dubbel te tellen. Geef uw telling door via de app Tuinvogels of via de website.

Leuk om te weten
's Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels. Heeft u een beetje hulp nodig bij het herkennen van uw tuinvogels? Op de pagina Tuinvogels vindt u een handig overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht. Deze app is gratis en is zowel voor apple als voor android geschikt. Op de app staan maar liefst 93 vogelsoorten, zodat je in het veld met het beeld en eventueel het geluid kunt zien welke vogel het is.

Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen en hun telling insturen vanaf vrijdag 27 januari.

Vogelwerkgroep de Ortolaan hoopt dat deze telling niet alleen zal stimuleren tot een meer vogelvriendelijk maken van de tuin, maar ook de gemeente zal stimuleren tot een nog meer vogelvriendelijk maken van het openbaar plantsoen. Rozenbottels trekken meer vogels dan gras. Gelukkig gebeurt er de laatste tijd ook op dit terrein steeds meer ten gunste van de natuur.

Voor de mensen die ook na dit weekend niet genoeg kunnen krijgen van het tellen van vogels in de tuin, zie www.tuintelling.nl.

Op bijgaande foto ziet u de heggemus, een van de soorten die je kunt tegenkomen en die in deze tijd van het jaar af en toe zijn geluid al laat horen. De heggemus heeft wel mus in zijn naam staan, maar is geen familie van de huismus.