Afbeelding

Geslaagde carnavalsavond KBO Mariahout

Algemeen Carnaval

Mariahout - Ook dit jaar bezorgde de Ontspanningsgroep van KBO-Mariahout een prachtige en kleurrijke avond voor haar leden. Ieder jaar is deze groep in staat om een heel avondvullend programma te brengen in het buurthuis. Ook de decors en de kleding worden grotendeels in eigen atelier gemaakt.

Als intro van deze avond een luidruchtige binnenkomst van de 'oldies' als country-boys en country-girls. Op het terras van de saloon een optreden line-dancing door de eigen cowboy-girls. Omdat er in Mariahout genoeg kavels zijn om te bouwen is geboorteregeling in het dorp eigenlijk niet van toepassing. Mieke en Jacco waren reeds jaren getrouwd en toen de Pastoor bij gelegenheid langskwam, kwam het onderwerp 'kinderen krijgen' ter sprake. Kinderen kopen was volgens Jacco geen geld voor. De Pastoor gaf voldoende hints, maar Jacco had van zijn moeder altijd begrepen dat kinderen uit de rode kool komen. En omdat ze beide het toch al zo druk hadden met de boerderij zij het planten van rode kool en de hof in het zaad doen, daar geen tijd voor hadden. De pastoor kon Jacco niet anders overtuigen. Jacco wist echt niet beter.

Vaste zangeres Jo van Uden zong een toepasselijk liedje 'De Teil'. Een heel mooi lied en heel herkenbaar voor de ouderen in de zaal. Introuwen bij je schoonmoeder werd vroeger veelvuldig gedaan. Dat kon soms heel goed gaan. Op deze avond was het heel duidelijk dat het tussen schoonmoeder en schoonzoon niet zo best ging. Schoonmoeder was de baas in eigen keuken en kookte dagelijks eenzelfde vast menu. Spruitjes met spinazie. Verandering in de verstandhouding kwam toen men er achter kwam dat schoonmoeder de voetbalpool gewonnen had. Alles goed geraden. Steenrijk. Heerlijk! Jij bent het zonnetje in huis! Hier je stoel en je kussen! Helaas had moeder wel vergeten het formulier in te leveren.

Ook in Mariahout zitten vrijgezellen, die moeilijk aan een vrouw kunnen komen. Moeder had voor haar zoon naar Boer Zoekt Vrouw geschreven. Het resultaat: een hele postzak vol met brieven. Tezamen met de buren werd op een avond de selectie gedaan welke vrouw het beste zou passen voor zoonlief Peter. Het viel allemaal zwaar tegen. Zelfs een brief uit Staphorst zat erbij. De prullenbak zat nagenoeg vol. Doch de laatste brief was raak! Een stevige vrouw, verstand van boeren, kon alle machines bedienen. Geen bezwaar dat schoonmoeder zou blijven inwonen. Het zou best een lief mens voor zoon Peter kunnen zijn. De doorslag om haar te kiezen. Zij had 'mos' en 'erd' aan haar knieën.

Opa's en oma's worden af en toe gevraagd om op hun kleinkinderen te passen. Deze avond moest opa het alleen gaan doen.Het kind zou toch de hele avond doorslapen. Gelukkig kwam de buurman met ervaring langs en spraken ze af alles samen te doen. Het werd een lijdensweg: boertje laten, tandjes krijgen, poepluier verschonen, honger, liedjes zingen en uiteindelijk maar gaan wandelen met de kleine. De buitenlucht deed hem weer slapen.

De avond werd afgesloten met een medley in country-stijl. Dolly Parton was hiervoor uitgenodigd.