'Ganzendonckse optocht zoals het hoort'

Algemeen Carnaval

Beek en Donk – De traditionele carnavalsoptochten trekken komende zondag door de vier kernen van Laarbeek. In elk dorp wordt de prins, voorafgaand door een kleurrijke stoet kleine en grote loopgroepen en carnavalswagens door het dorp getrokken.

Voor de oorsprong van de carnavalsoptochten moeten we uitwijken naar onze Oosterburen. Keulen was een Romeinse vesting en tijdens de lentefeesten werden de Romeinse goden vereert door vrolijke lentefeesten te houden met 'Wein, Weib und Gesang'.

Ongeveer 200 jaar geleden werd carnaval nieuw leven ingeblazen en werd de optocht toegevoegd aan het evenement. Het evenement, dat oorspronkelijk bestemd was voor adel en gegoede burgerij, werd toegankelijk gemaakt voor de 'gewone' mens. Enkele historische kenmerken, zoals uitgelaten maskers en humoristische kostuum werden behouden, en nieuwe elementen toegevoegd zoals de prins 'Held Carnaval', de boer en de jonkvrouw. Later werd aan dit drietal de Prinsengarde toegevoegd.

De prins en zijn gevolg werd aan het volk voorgesteld door een optocht door het dorp waarbij de prins, voorafgaand door een kleurrijke stoet rond wordt getrokken onder het motto 'Troonbestijging van de Held Carnaval'. Traditioneel wordt deze optocht afgesloten door een dankwoord van de prins op een stadhuis of groot plein.

Eerherstel in Ganzendonck
Bovengenoemde traditie wordt dit jaar in Ganzendonck in ere hersteld. Aansluitend aan de Optocht van Ganzendonck neemt prins Luuk het woord om de deelnemers en het publiek te bedanken voor hun inzet, spontaniteit, creativiteit en interesse. Deze afsluiting vindt plaats op het Heuvelplein waarvoor iedereen is uitgenodigd.