Tom van den Bogaard in actie tijdens de FATJAM in 2014
Tom van den Bogaard in actie tijdens de FATJAM in 2014 Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

27e Mini FATJAM in Aarle-Rixtel

Sport Evenementen

Aarle-Rixtel - In 1990 werd de nieuwe BMX-baan op de Valkendijk onofficieel geopend met een 'Dirt Jam' die later omgedoopt werd tot de Mini FATJAM, het kleine broertje van de jaarlijkse FATJAM die in de zomer gehouden wordt. Op zaterdag 1 april is het weer zover en staat de Mini FATJAM op het programma, en wel voor de 27e keer! Dit maakt het treffen van BMX-ers op de 'Sugar Hills' aan de Valkendijk meteen een van de langst lopende sportevenementen in Aarle-Rixtel.

Het motto is altijd geweest om samen te fietsen zonder dat de portemonnee opengetrokken hoeft te worden. Iedereen mag gratis komen fietsen en ook het publiek heeft gratis toegang. De kosten van de vergunning, het toilet, de muziekinstallatie en het verzorgen van de prijzen komt voor rekening van de gebroeders De Jong, de organisatoren van de FATJAM's in Aarle-Rixtel.

"Het succes van de FATJAM is misschien wel het laagdrempelige", vertelt Bart de Jong. Hij vervolgt: "Een dag lang plezier maken zonder dat het iets kost, nieuwe tricks leren en dan ook nog met een prijsje naar huis gaan, gebeurt tegenwoordig niet al te veel." Bij FATJAM-evenementen kunnen de beginnende BMX-ers samen rijden met de gevorderde rijders en zelfs de Nederlandse top. Een van die absolute helden is Tom van den Bogaard uit Aarle-Rixtel, winnaar van het tv-programma 'The Freestyle Games'. Om samen met de toppers op de startheuvel te staan is een hele eer en tijdens de Mini FATJAM is dat mogelijk. Ook rijders die normaal gesproken minder vaak 'Dirt' rijden, kunnen vooruit op de Valkendijk, want er liggen jumps voor de beginners evenals de grote lijn aan de buitenkant en de 'Killer Jump' in het midden van de baan. Paul de Jong: "Elkaar iets bijbrengen en grenzen verleggen is een belangrijk aspect van BMX Freestyle. In Aarle-Rixtel gaat dat zeker weer gebeuren en wordt ieders niveau weer omhoog gekrikt."

Vanaf 13.00 uur is iedereen met een BMX-fiets welkom op de 'Sugar Hills' BMX-baan gelegen aan de Valkendijk in Aarle-Rixtel. Om 15.00 uur worden de prijzen vergeven aan de rijders die het beste uit zichzelf halen. Publiek is welkom, de middag is ten einde om 18.00 uur.

Om 20.00 uur is het tijd voor de 'Beckers BMX Cup' die gehouden wordt in jongerencentrum OJA, aan de Schoolstraat in Aarle-Rixtel. Deze BMX Awards show is nieuw in het Mini FATJAM-programma.