Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gemeenten willen aansluiting bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant

Algemeen Gemeente

Laarbeek - De gemeenten Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek willen aansluiten bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant.

Zij willen aansluiten bij de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB). De gemeenten willen uiterlijk per 1 januari 2018 de uitvoeringstaken op het gebied van belastingen en WOZ aan de BSOB overdragen. De colleges van B&W van de betreffende gemeenten hebben op 4 april 2017 hiervoor een principebesluit genomen. Het vervolgproces voor verdere besluitvorming, medezeggenschap en implementatie wordt nu in gang gezet. Voor de inwoners van deze gemeenten betekent dit dat ze een gezamenlijke aanslag ontvangen voor de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen.

Aansluiting bij BSOB beste optie
Medio 2016 hebben de colleges van de gemeente Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek een bestuursopdracht vastgesteld om een samenwerking op het gebied van belastingen te onderzoeken en uit te werken in een bedrijfsplan.

Naast aansluiting bij BSOB, zijn twee andere scenario's afgewogen voor samenwerking op het gebied van belastingen. Namelijk het oprichten van een Peeluitvoeringsorganisatie voor belastingen/WOZ als onderdeel van de bestaande gemeenschappelijke regeling Peelgemeenten én het continueren van de huidige situatie, waarbij de gemeenten Asten/Someren en Gemert-Bakel/Laarbeek de lokale belastingen en de WOZ eigenstandig uitvoeren. Hierbij is gekeken naar gevolgen voor inwoners, kosten, kwetsbaarheid en de krachtige positie van de gemeenten. Aansluiting bij BSOB kwam daarbij als beste optie uit de bus. Deze optie was financieel het meest voordelig. Omdat belastingen/WOZ een uitvoerende taak is, heeft de keuze voor BSOB weinig gevolgen voor de strategische positie van de Peelgemeenten. Bovendien is de gemeente Deurne als Peelgemeente ook al aangesloten bij de BSOB.