Carla Grootjen
Carla Grootjen

'Schoolwoningen' bij het Commanderij College

Algemeen Onderwijs

Duurzame oplossing voor huidig ruimtegebrek

Beek en Donk – Schoolwoningen die de komende jaren gebruikt kunnen worden als leslokalen en in de toekomst verkocht kunnen worden als woning. Het plan voor het Commanderij College Laarbeek lijkt er te komen. Het dient alleen nog goedgekeurd te worden in de raadsvergadering van donderdag 20 april.

Het huidige ruimtegebrek heeft in het verleden ervoor gezorgd dat er een drietal noodlokalen geplaatst moesten worden op het veld, grenzend aan de school. "Hier komen tijdelijk nog 2 of 3 noodlokalen bij", vertelt bestuursvoorzitter Carla Grootjen van het Commanderij College.

Oplossing
In een speciaal samengestelde commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Laarbeek en het Commanderij College, werd gekeken naar een nieuwe oplossing. "We hebben een heel goede samenwerking gehad en het resultaat mag er wezen. Er is gezocht naar de beste oplossing. Er was een oplossing met uitbreiding van het aantal noodlokalen, maar dit bracht voor de gemeente te veel kosten met zich mee en daar hadden wij wel begrip voor. In korte tijd zijn goede afspraken gemaakt."

Groei
Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de school een langdurige forse verhoging krijgt in het leerlingenaantal. "Als school heb je dan recht op structurele uitbreiding. Dit wordt nu gedaan in de vorm van schoolwoningen. Een absolute win-winsituatie."

Ambitie
De nieuwe constructie past binnen het bestemmingsplan, waardoor het niet gewijzigd hoeft te worden. Dat scheelt veel tijd. Grootjen: "We hebben afgesproken snel op zoek te gaan naar een architect en een procesbegeleider. De ambitie is om binnen 15 maanden alles geregeld te hebben." De school verwacht per 1 augustus 2018 over de schoolwoningen te kunnen beschikken.

Mocht in de toekomst het aantal leerlingen gaan afnemen, kunnen de schoolwoningen worden verkocht als woning. "Geen desinvestering", besluit een zeer tevreden Grootjen.