Rie en Pieter Rooijackers
Rie en Pieter Rooijackers

Dienstbaar paar Pieter en Rie Rooijackers 60 jaar getrouwd

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Het was 24 april precies zestig jaar geleden dat Pieter en Rie Rooijackers - van den Elzen 'Ja' zeiden in de kerk in De Rips. Pastoor Vereijken uit Beek en Donk was blij dat hij de Ripse Rie en de Beek en Donkse Pieter in de echt kon verbinden. Zijn goede voorgevoel klopte. Na zestig jaar zijn ze nog steeds kordaat en energiek.

Buurten met vrienden
Pieter en Rie zijn actieve mensen. Op zijn vijftiende was Pieter al leider bij de Rooms-katholieke Jongen Boeren. Hij geeft atletiek- en gymnastieklessen aan jongens. Meisjes waren daar toen niet welkom. Toch ging hij met RKJB-vrienden buurten bij Rie thuis. "Ik wist voorheen niet eens waar De Rips lag", vertelt Pieter. "Na mijn eerste bezoek ben ik daar nooit meer weggegaan." In 1957 werd in De Rips het huwelijk gesloten. "Een mis met drie heren", weet Rie nog. "Vooraf zijn we in Eindhoven foto's gaan maken. Ik werd wagenziek omdat we niet mochten eten voor de mis."

Gezin
Op de Bemmer werd een boerderij betrokken. Bennie werd al vrij snel geboren. Na veel geduld kwamen Anne, Theo en Jan. Pieter en Rie genieten van de kleinkinderen en achterkleinkind Ian. "Bij onze kinderen hadden we minder tijd", zegt Pieter. "Nu is dat anders." Rie past graag op haar jonge kleindochter. "Ik vind het leuk om met haar te rekenen", lacht Rie. "Ik daag haar uit met spelletjes." Rie was een betrokken boerin. Zij en Pieter begonnen een gemengd bedrijf, toen runderen en uiteindelijk varkens. "Fokvarkens", vertelt Rie. "Wij hadden kleine biggetjes, die uiteindelijk doorverkocht werden." Rie en Pieter hielden van hun dieren en hebben nog steeds nare herinneringen aan de varkenspest die hun bedrijf beheerste. Nu, in betere tijden, gaat Pieter nog dagelijks naar zijn zoons bedrijf. Rie fietst graag naar De Rips. "Daar voel ik me thuis", vertelt ze. "Ik ken iedere boom."

Dienstbaar
Het bruidspaar was altijd actief in het verenigingsleven. "Ik economisch", lacht Rie, "en Pieter meer in de zachte sector." Rie zette zich in voor de boerinnenbond. Pieter deed vrijwilligerswerk voor de NCB, Stichting Samenlevingsopbouw, zat in de raad van toezicht van de lagere landbouwschool en in de oudercommissie van De Raagten. "Ik was voorzitter van de Rollerclub, de Oranjevereniging, de Teugelders en de historische motoren- en tractorenvereniging", vertelt Pieter. "Ik was zelfs Prins Carnaval." Tegenwoordig is Pieter gids bij het Boerenbondsmuseum en is hij voorzitter van biljartclub 't Centrum. Rie gaat regelmatig bridgen. Over vrijwilligerswerk is het paar duidelijk: "Als je iets doet, moet je dat doen omdat je dat leuk vindt." Ze kijken vol dankbaarheid terug op zestig jaar vol mooie herinneringen.

De trouwfoto van Pieter en Rie