Afbeelding

Hugo en Henriëtte van Schijndel 50 jaar getrouwd

Algemeen Senioren

Beek en Donk – Het is feest bij huize van Schijndel op De Schop in Lieshout. Vandaag, 24 november, viert Henriëtte haar verjaardag, morgen zijn Hugo en Henriëtte 50 jaar getrouwd en daarnaast maakt Hugo deze weken vele kinderen blij als de Goedheiligman. Het stel heeft inmiddels elf kleinkinderen. Hugo is al jaren actief als vrijwilliger. "Maar zonder de steun van mijn vrouw had ik dat niet gekund."

Gezin
Het is druk in huis bij het 50 jaar getrouwd paar. Niet alleen door alle feestelijkheden, maar vooral ook door de komst van hun zoon Helmut met zijn vrouw en kinderen. Dit gezin woont al jarenlang in Oostenrijk, waar ze een appartementencomplex uitbaten: Haus Brabant in Ehrwald.

Hugo en Henriëtte ontmoetten elkaar toen ze 18 en 23 waren. Binnen een half jaar raakten ze zwanger en gingen ze trouwen. Het stel kreeg drie kinderen: Jeanne-Pierre, Sandra en Helmut. Dit resulteert anno 2016 in 11 kleinkinderen, te weten: Eline, Niels, Pleun, Loes, Kiki, Thijs, Joy, Brett, Sky, Kate en Yesse. Zowel de oudste twee als de jongste twee zijn een tweeling. Helmut, die woonachtig is in Oostenrijk, heeft zeven kinderen. Sandra woont in Beek en Donk en Jeanne-Pierre in Helmond, beide hebben ieder twee kinderen. Hugo en Henriëtte zijn enorm trots op hun kroost: "Foto's van onze drie kinderen zitten in onze portemonnee en reizen daardoor overal mee naartoe. Maar wij gaan ook regelmatig op vakantie en dan gaan álle kleinkinderen mee. Ik heb van alle kleinkinderen foto's, die stop ik dan in mijn koffer, zodat ze er altijd bij zijn", vertelt Henriëtte.

Ontmoeting
Hugo en Henriëtte ontmoette elkaar bij Dancing 't Hout in Mierlo-Hout (Helmond). Henriëtte woonde in Helmond en ging daar regelmatig op stap met een aantal vriendinnen. Hugo reisde vanuit Beek en Donk vaak met zijn vriendengroep af naar 't Hout voor een gezellige stapavond. "Het was liefde op het eerste gezicht", vertellen de twee. "Onze eerste afspraakjes waren steeds daar. Van het een kwam het ander. En zo geschiedde: een half jaar later stapten de twee het huwelijksbootje in. Al die jaren woonde het stel in Beek en Donk. Sinds 13 jaar wonen Hugo en Henriëtte nu in Lieshout. Hun schoondochter Cindy is in hun huis in Beek en Donk gaan wonen. Hugo is van origine lasser. Hij begon zijn werkzame leven bij Van Thiel Draadindustrie in Beek en Donk. Daarna werkte hij jarenlang als docent op de LTS, wat het Ter Kemenade College werd en later weer Vakcollege Dr. Knippenberg in Helmondals. Henriëtte besloot toen ze zwanger raakte om voor hun gezin te zorgen. Dit zorgde ervoor dat Hugo zich op zijn werk kon focussen, maar zich ook in kon gaan zetten als vrijwilliger. Hugo is nog steeds niet helemaal gestopt met werken; hij staat op de loonlijst van het bedrijf van zijn zoon Jeanne-Pierre, waar hij wekelijks nog steeds met veel plezier werkt.

Vrijwilligerswerk
Hugo heeft vele dingen gedaan. Zo is hij jarenlang trainer geweest bij Sparta'25, ruim tien jaar voorzitter bij Rollerclub De Oude Molen, vanaf de oprichting in 1997 secretaris van de Stichting tot Steun aan Rollerclub De Oude Molen en al 40 jaar erg actief in de tijd voor 6 december. Bij de Werkgroep Sint Nicolaas is hij al jaren penningmeester en moet hij ervoor zorgen dat alles wat er voor de intocht wenselijk/nodig is ook realiseerbaar is. Daar gaat vanaf augustus tot en met december veel tijd in zitten. Op dit moment is Hugo ook al sinds jaren voorzitter en penningmeester van Hengelsportvereniging Het Geduld uit Beek en Donk, waar hij wekelijks veel tijd en energie insteekt. Ook op carnavalsvlak was Hugo actief. Al voordat het echtpaar trouwde, zat Hugo in de Raad van Elf.

De gedreven vrijwilliger is nog niet van plan om te stoppen met zijn bezigheden. "Alleen rond Sinterklaas wil ik wat gaan minderen. Ik doe dit al zo lang. Het is enorm leuk. Alleen voor Henriëtte is het erg zwaar. Het kost ontzettend veel tijd allemaal. Ook moet je er veel voor over hebben. Ik wil alleen dingen doen, waar mijn vrouw ook achterstaat. Zonder haar kan ik het niet."

Anekdote
Het Sinterklaasgebeuren bracht Hugo wel veel plezier. Henriëtte vertelt: "Toen Hugo begon met lesgeven op school, werd hij meteen door de directie tot Goedheiligman gepromoveerd. Tegenspraak was niet mogelijk. En van het een kwam het ander en voor je het weet ben je er al ruim 40 jaar mee aan de slag. Toen moest hij dit voor zijn eigen kinderen doen. Dit zorgde bij ons voor bizarre, lachwekkende situaties. We hebben in die jaren de meest gekke smoesjes bedacht om de kinderen om de tuin te leiden. Erg leuk was dat." 

Toekomst
De twee genieten volop van het leven. "We hebben ieder ons eigen ding en dat is prettig. De contacten met onze familieleden zijn ook heel goed. Dat is erg fijn. We gaan ook graag op vakantie. We waren afgelopen jaar voor de 25ste keer in Tsjechië op vakantie en komend jaar gaan we al voor de vijfde keer naar Bali. Daar genieten we van. Hopelijk hebben we nog jaren, in goede gezondheid, tegoed." Tot slot wil Hugo zijn vrouw Henriëtte bedanken voor alle steun die hij van haar krijgt voor zijn activiteiten. "Zij zit talloze uren alleen thuis als ik weer eens op pad ben voor mijn vrijwilligerswerkzaamheden." 

Afbeelding