Logo mooilaarbeek.nl
Alle kunstenaars van het afgelopen jaar   | Fotonummer: f72d62
Alle kunstenaars van het afgelopen jaar (Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk))
Kunst en Cultuur

Cultureel Beek en Donk komt samen tijdens jubileumfeest Oude Raadhuis

Beek en Donk - Het Oude Raadhuis bestaat 150 jarig en dat wordt gevierd met een groots jubileumfeest. Op zaterdag 29 april 2017 was de opening van het eerste feestweekend vol met Laarbeekse kunst, muziek en historie.

Het is nog rustig op het Heuvelplein als de eerste bezoekers arriveren voor de opening van het jubileum van het Oude Raadhuis. Het zonnetje schijnt over enkele gedekte statafels. In de lindeboom naast het Oude Raadhuis hangen kleurrijke creaties. Een rode loper wijst de weg naar de ingang boven aan de trap. Het belooft een feestelijke opening in stijl te worden. Eenmaal binnengekomen valt het oog direct op een indrukwekkend houten Madonnabeeld. Door de grote barsten als in een doorleefde boomstam lijkt de vrouw hartverscheurend weg te kijken. In de naastgelegen kamer klinken klarinetklanken. Omringd door kunst spelen de vier heren van klarinetkwartet El Viento. Medewerkers van Café Thuis en Dave van de Burgt ontvangen de bezoekers met een drankje.

Humor en historie
De expositieruimte vult zich met bezoekers. Joke van den Ende-Sosef van Stichting 't Oude Raadhuis ontvangt iedereen met een hartelijk welkom en vertelt over de historie, functie en de roerige tijden van het voormalige gemeentehuis van Beek en Donk. "Beek en Donk had 14 burgemeesters en Frank van der Meijden is de zevende burgemeester van Laarbeek", Joke overhandigt de microfoon aan de burgemeester. Frank van der Meijden roemt in zijn speech Het Oude Raadhuis: "Het is een tijdsicoon voor de samenleving van Beek en Donk, een onmisbare plek voor de creatieve geesten."

Tenslotte is het de beurt aan wethouder Joan Briels. Iedereen van de stichting behalve Joke weet dat hij is gekomen om de Vrijwilligerspenning Laarbeek aan haar uit te reiken. Met veel humor schudt hij bevlogen woorden uit de mouw van zijn opvallende jasje: "Dank u allen dat ik eindelijk de gelegenheid heb gekregen om dit bijzondere jasje te kunnen dragen. Dank aan iedereen die zich de laatste 40 jaar heeft ingezet voor het Oude Raadhuis. En vooral dankjewel Joke voor jouw toewijding aan het Raadhuis gedurende 40 jaar."

Cultureel Beek en Donk
Het publiek stroomt naar buiten richting de lindeboom. Daar staan al enkele kinderen en ouders klaar voor de onthulling van het kinderkunstproject 'Flowertree'. Alle basisscholen uit Beek en Donk hebben meegewerkt zodat de kinderen nu een eigen kunstwerk mogen exposeren. Terwijl iedereen geniet van het zonnetje, de hapjes en een drankje, brengen de twee gildes uit Beek en Donk gebroederlijk hun vaandelgroet voor het Oude Raadhuis. Wanneer even later ook de muzikanten van de Harmonie O&U komen spelen, is het culturele plaatje compleet.

Speurtocht naar oud-exposanten
Joke van den Ende-Sosef is één van de acht vrouwen van Stichting 't Oude Raadhuis. Ter gelegenheid van het jubileum zijn de vrijwilligsters op zoek gegaan naar alle exposanten uit Laarbeek die vanaf de begin jaren tachtig een tentoonstelling hebben gehouden in het Oude Raadhuis. De speurtocht leidde naar Amsterdam, Deventer en zelfs Spanje. Het resultaat is een tentoonstelling met een grote diversiteit aan kunstwerken van 32 oud-exposanten. Vanzelfsprekend zijn de kunstenaars ook uitgenodigd voor de opening. Tijdens de receptie kletsen ze bij, bewonderen elkaars werk en nemen een kijkje in de onderste vertrekken van het Oude Raadhuis. Daar staan twee paspoppen met trouwkledij van vroeger. Overal waar je kijkt, zie je zwart-wit foto's met 150 jaar historie van het Oude Raadhuis. Het is een unieke expositie van De Heemkamer met herinneringen aan deze karakteristieke plek.

Het eerste jubileumweekend gemist? Op zaterdag 6 en zondag 7 mei tussen 12.00 en 17.00 uur zijn de tentoonstelling en het kinderkunstproject ook nog gratis te bezichtigen. Tijdens de tentoonstelling spelen allerlei muzikanten uit Beek en Donk live muziek. Ter afsluiting is er op zondag 7 mei een grote kunstmarkt op het Heuvelplein met optredens van vier Beek en Donkse kapellen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>