Archieffoto 2016
Archieffoto 2016 Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Veertig jaar Dorpsfeesten Aarle-Rixtel: 'grootser dan ooit'

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel – Op Hemelvaartsdag starten voor de veertigste keer de Dorpsfeesten Aarle-Rixtel. De Dorpsfeesten worden afgetrapt met een jaarmarkt op donderdag en eindigt met een grandioos feest op zondagavond. Er worden vier dagen lang festiviteiten voor jong en oud gehouden.

Breed gedragen feest
Michael Ketelaars en Rico Verbakel vertellen enthousiast over de organisatie. Ze waren nog niet eens geboren toen in 1978 de Dorpsfeesten begonnen. Als kind werden ze al aangestoken door het feest dat voor en door mensen uit Aarle-Rixtel is. "Het draaiboek van de Dorpsfeesten is flexibel, je kunt er creatief mee omgaan", vertelt Rico. "Daarom konden we dit jaar grootser uitpakken." De organisatie is in handen van vijftien à twintig enthousiaste vrijwilligers. "We willen een gezellig, groot, gratis feest. Op zondag tijdens de festivalmiddag hopen we iedereen op ons grote terras met live muziek te zien of op vrijdag- en zaterdagavond wanneer DJ Davey Beyer een feestje bouwt.", zegt Michael. "We feesten samen en krijgen van veel mensen hulp. Niemand doet moeilijk als we middelen of hulp vragen. Zowel burgers, ondernemers als middenstanders staan voor ons klaar en denken mee." Op donderdag wordt meteen een beroep op de bevolking gedaan. De Dorpsstraat is afgesloten omdat de jaarmarkt daar plaatsvindt. "Teams die deelnemen aan de Dorpsfeesten ruimen de straat na afloop van de jaarmarkt op", vertelt Michael. "Begonnen als grapje, gaan mensen uit elk team, de straat schoonvegen. Het vegen is een ludiek feest. Wie goed en origineel veegt zal de 'Gouden bezem' winnen."

Een jaar feest
In juni 2016 werd het feestjaar gestart met een badkuipenrace die zelfs landelijke aandacht kreeg door SBS6. Er was een pub-quiz in Zaal van Dijk en op Koningsdag werd naast vele kinderactiviteiten een touwtrekwedstrijd voor volwassenen georganiseerd. "Eigenlijk zijn de dorpsfeesten 2017 al begonnen. Lya de Haas trad 10 mei op voor senioren", vertelt Michael. "Jong en oud komt namelijk aan bod. Er zijn activiteiten voor jeugd (4 tot 15) en volwassenen (15 tot 55). De rest van het dorp is publiek." Vrijdag begint de jeugd met zeskamp, volwassenen doen dit zaterdag. "Op het wedstrijdterrein bij De Dreef zullen spectaculaire hindernissen en objecten staan", verklapt Rico. "Vrijdag doen twintig teams mee aan Quiz Night Aarle." Sporthal De Dreef is prachtig aangekleed en zal ook het decor vormen voor de culturele avond. "Een origineel gemaakte joker, uitslag van de quiz, optreden voor publiek en punten van de zeskamp tellen allemaal mee voor de winst", vertelt Michael. "Elke ploeg heeft haar eigen specialiteit. Sportief, intelligent, spectaculaire optredens of kunstzinnige jokers." Zondag na de brunch is er dus een festivalmiddag. Demonstraties, challenges en live muziek maken dit festival compleet. "Nadat de finalisten van de culturele avond op zondagavond nogmaals hebben opgetreden gaat de Loco Loco discoshow van start", vertelt Michael. "Een DJ rondt zoals iedere avond het feest af." Natuurlijk is heel Laarbeek welkom om mee van het feest te genieten.

Voor het complete programma: www.dorpsfeesten.info.