Verwarm je huis energiezuinig met een airco

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Op het eerste gezicht lijkt het vreemd om je huis te verwarmen met een airco. Toch kan dat met de moderne airco's die voorzien zijn van een warmtepomp. Een conventionele elektrische ventilatorkachel heeft om 2000 Watt aan warmte te maken, ook 2000 Watt aan elektrische energie nodig.

Een airco verbruikt om diezelfde 2000 Watt aan warmte leveren slechts ongeveer 500 Watt aan stroom en is dus 4 maal energiezuiniger. Hoe kan dat? Een airco die als verwarming werkt, 'maakt' zelf geen warmte. Een airco 'verplaatst' alleen maar warmte. In de zomer, wanneer de airco een kamer moet koelen, onttrekt deze de warmte uit je kamer. Die warmte wordt opgenomen door het koelmiddel. Het koelmiddel wordt door een pomp verplaatst naar de buitenunit en geeft dan vervolgens de warmte af aan de buitenlucht. De airco heeft daarmee geen koelte gemaakt maar slechts warmte van binnen naar buiten verplaatst. Kort gezegd, verwarmt de airco in de zomer de buitenlucht met de warmte uit je kamer. Door 's winters de pomprichting om te draaien, kan warmte van buiten naar binnen worden verplaatst. Als het buiten bijvoorbeeld 5° Celsius is, dan kun je die buitenlucht nog verder afkoelen (een vriezer kan dat ook; tot wel -18° Celsius). Je onttrekt zo met een lucht-lucht-warmtepomp warmte uit de buitenlucht en via het koelmiddel verplaatst de pomp van de airco de warmte naar je kamer.

Rendement boven de 100%
De elektriciteit die nodig is om de koelvloeistof van de buiten- naar de binnen-unit te pompen is de energie die de airco verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld 500 Watt elektriciteit zijn. Maar de warmte die verplaatst wordt kan in dat geval 2000 Watt zijn. De airco verbruikt dan 500 Watt en geeft 2000 Watt warmte af aan je kamer. Een rendement van 400% oftewel een zogenaamde COP-factor van 4,0. Overigens zijn er warmtepompen te koop met een factor 5,56. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de COP-factor niet constant is en afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij lagere buitentemperaturen daalt de COP-factor en dus het rendement. Ondanks deze lagere prestatie blijft het nog steeds interessant om een airco met warmtepomp in te zetten als verwarming. Voor de rekenaars: zolang de COP-factor van de warmtepomp hoger dan 2,7, is de warmtepomp goedkoper in energieverbruik dan een gasgestookte hr-ketel.

Energietransitie
In de toekomst moet er minder gas worden verbruikt. Producenten van cv-ketels bieden al hybride (samengestelde) installaties aan waarbij een cv-ketel wordt gecombineerd met een warmtepomp, in dat geval 'lucht-water-warmtepomp' genoemd, omdat deze het water verwarmt met warmte uit de buitenlucht. Een hybride cv-ketel bepaalt op basis van de buitentemperatuur wat de meest gunstigste vorm van verwarmen is: gas of elektra.

Wanneer je airco oftewel lucht-lucht-warmtepomp in de (huis)kamer combineert met een bestaande cv-ketel creëer je als het ware op een simpele wijze een hybride situatie.

De voor- en nadelen van een airco als verwarming
De buiten-unit van een airco is, afhankelijk van de plaatsing, enigszins ontsierend aan je huis. De unit in de (huis)kamer kan fraai van design zijn, maar is iets omvangrijker dan een conventionele radiator. De airco werkt bij temperaturen onder het vriespunt minder efficiënt. De airco maakt in geringe mate geluid terwijl een cv-installatie vrijwel onhoorbaar zijn werk doet. Met een airco is een kamer veel sneller op temperatuur. Vooral in het voor- en naseizoen is de airco vele malen goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel.In de zomer kan je de airco ook voor verkoeling gebruiken.

Meer weten of (gratis) advies nodig? Kijk op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl.