Afbeelding

Gerard Maas gekroond tot 'Dorpskoning' tijdens gildeweekend

Algemeen

Aarle-Rixtel - Afgelopen weekend werd in Aarle-Rixtel het tweede gildeweekend gehouden. Op zaterdag was de organisatie in handen van het Sint Margarethagilde. Na een mooie viering in de kerk werd 's middags gestreden om de titel 'Dorpskoning'. De winnaar van die titel kreeg bovendien een prachtig beeldje van een geweerschutter. Gildebroeder Gerard Maas van het Onze Lieve Vrouwe Gilde was uiteindelijk de gelukkige. Hij haalde met het laatste schot het restant van de vogel naar beneden en mocht het beeldje in ontvangst nemen.

Zondag was het de beurt aan het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Ook die dag begon met een mooie viering in de kerk. Na de traditionele vendelgroet op het kerkplein volgde er een andere oude traditie: het drinken van een borrel, geschonken door 'Huize Prinsen'. Recht tegenover de kerk staat een markante boerderijwoning, jarenlang bewoond door de familie Prinsen. Sinds 153 jaar werd er door die familie 's morgen na de mis met de kermis een borrel geschonken aan het gilde, een mooie traditie. Een traditie waaraan na al die jaren een einde dreigde te komen. De familie Prinsen had de woning te koop gezet na het vertrek van mevrouw Prinsen bij gebrek aan een opvolger-bewoner binnen de familie. Het huis werd verkocht aan Ruud van de Weijer uit Aarle-Rixtel. Toen die hoorde van de lange traditie, verbonden aan zijn nieuwe woning, wilde hij die traditie met alle plezier voortzetten. Dat betekende dat het Onze Lieve Vrouwe Gilde afgelopen zondag de gebruikelijke 'Prinsenborrel' voor de eerste keer geschonken kreeg door Ruud met zijn gezin. Ruud bleek zich goed te hebben voorbereid. Hij was in de geschiedenisboeken gedoken en hem was gebleken dat de voorouders van zijn vrouw Melanie rond de jaren 1700 familie zijn geweest door huwelijken van de familie Prinsen. De naam 'Huize Prinsen' zou dus in principe kunnen blijven bestaan...

Na een korte vendelgroet aan de nieuwe bewoners werd er afgemarcheerd naar het Jan van Doorenpaviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Daar volgde een welverdiende lunch, verzorgd door de gildezusters. 's Middags was er een schietwedstrijd om de zilveren Bavariabeker, waaraan iedereen kon meedoen. Er hadden zich veel gegadigden gemeld voor de wedstrijd die rond de klok van 15.00 uur losbarstte. Na het vijfde schot, gelost door gildebroeder Wim van Dijk, kwam de vogel al los van de spil en was de strijd gestreden. De zeer verbouwereerde Wim claimde terecht de zege. Leuk voor Wim, maar minder voor de gasten die zich verheugd hadden op een schietwedstrijd en nu niet aan bod zouden komen. Er werd besloten om verder te schieten om zeven flessen wijn, zodat alle inschrijvers in actie zouden kunnen komen en een kans konden maken op een prijs. Na een gezellige middag werd er nog lang nagenoten en gebuurt.